Linkovi

Izraelski ministar odbrane: 'Zadnji' rat protiv Hamasa mogao bi trajati 'mjesecima'


Izraelske snage u blizini pojasa Gaze
Izraelske snage u blizini pojasa Gaze

Ministar odbrane Izraela, Joav Galant (Yoav Gallant) je rekao da bi rat protiv Hamasa mogao trajati "mjesecima" ali je kategoričan da će biti posljednji sukob sa militantnom grupom iz Gaze.

Galant se u nedjelju 22. oktobra obraćao trupama okupljenim za očekivanu kopnenu invaziju na palestinsku teritoriju, koja se priprema kao odgovor na iznenadne Hamasove napade na Izrael od 7. oktobra.

"Trajaće jedan mjesec, dva mjeseca, tri mjeseca, a na kraju neće više biti Hamasa", kazao je Galant u vazduhoplovnoj bazi čiju lokaciju ministarstvo odbrane nije objavilo.

"Prije nego što Hamas kontaktira sa našim tenkovima i našom pješadijom, upoznaće granate našeg ratnog vazduhoplovstva", istakao je on.

Dodao je da izraelski borbeni avioni "znaju kako da to učine preciznim i smrtonosnim", te naglasio da bi "ovo trebalo da bude posljednji rat u Gazi, iz jednostavnog razloga što više neće biti Hamasa".

Izrael, koji konstantno ističe da im je želje da iskorijene Hamas iz Gaze, navodi da njihovi napadi iz vazduha ciljaju zapovjednike Hamasa i infrastrukturu.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas, u nedjelju je saopštilo da je više od 4.600 osoba poginulo u napadima, uključujući 1.873 djece.

Hamasovi napadi preko granice su najveći od nastanka države Izrael, te je u njima poginulo više od 1.400 osoba.

XS
SM
MD
LG