Linkovi

Početak 'Obamine doktrine' za Srednji istok?


L'hélicoptère emportant le pape Benoit XVI vers Castel Gandolfo, le 28 février 2013.
L'hélicoptère emportant le pape Benoit XVI vers Castel Gandolfo, le 28 février 2013.

Alon Ben-Meir: "Hamas i danas zagovara uništenje Izraela. Izrael zbog toga ima pravo da odbije pregovarati sa stranom koja se zalaže za njegovo uništenje. Prema tome, Fatah i Hamas moraju odlučiti žele li oni stvarno pregovarati s Izraelom. Ako žele, moraju priznati pravo Izraela da postoji."

Govor predsjednika Baracka Obame o situaciji u arapskom svijetu te o tome što je potrebno kako bi se postiglo – prema njemu - trajno rješenje izraelsko-palestinskog spora komentiraju dva stručnjaka za Srednji istok.

Analitičari se slažu da je ovaj govor bio do sada najsveobuhvatnija predsjednikova izjava o promjenama u arapskim zemljama do kojih je došlo posljednjih mjeseci. Fawaz Gerges s londonske School of Economics smatra da se može govoriti o počecima takozvane 'Obamine doktrine': "Predsjednik Obama pozicionirao je Sjedinjene Države na stranu naroda u arapskim zemljama – u odnosu na autokrate i monarhiste na vlasti. Izričito je spomenuo riječ samo-određenje. To znači da predsjednik podržava ideju samo-određenja za sve narode arapskog svijeta."

U vezi izraelsko-palestinskog spora, predsjednik je ponovio poziv dvjema stranama da se angažiraju na stvaranju palestinske države koja bi bila održiva, ali – s druge strane – i na sigurnosti za Izrael: "Sjedinjene Države smatraju da bi pregovori trebali voditi dvjema državama te da palestinska treba graničiti s Izraelom, Jordanom i Egiptom, a izraelska s palestinskom. Smatramo da granica Izraela i Palestine treba biti temeljena na granici iz 1967, a ako bude njezinih promjena one trebaju biti ugovorene na načelu razmjene teritorija. Uglavnom, obje države trebaju imati sigurne granice koje druga strana treba priznati."

Fawaz Gerges smatra da je ova izjava američkog predsjednika do sada najprogresivnija kada je riječ o arapsko-izraelskom sukobu. Uz granice, pregovorima se treba odlučiti gdje će biti glavni grad buduće države. Uz to, treba riješiti pitanje povratka palestinskih izbjeglica te židovskih naselja na okupiranim teritorijima.

Alon Ben-Meir sa Sveučilišta New York kaže da se – kada su u pitanju pregovori – treba uzeti u obzir i nedavno pomirenje dvije palestinske frakcije, ekstremnog Hamasa i umjerenog Fataha: "Hamas i danas zagovara uništenje Izraela. Izrael zbog toga ima pravo da odbije pregovarati sa stranom koja se zalaže za njegovo uništenje. Prema tome, Fatah i Hamas moraju odlučiti žele li oni stvarno pregovarati s Izraelom. Ako žele, moraju priznati pravo Izraela da postoji. Jer kada je Izrael u pitanju, tu nema kompromisa. Ne može se pregovarati o tome ima li ta država pravo na postojanje ili ne."

Predsjednik Obama u svom govoru nije govorio o konkretnim koracima koji bi pokrenuli u ovom trenutku blokirani mirovni proces. Fawaz Gerges smatra da će se na to morati još pričekati. 'Vjerojatno je to ostavio za svoj drugi mandat' – smatra ovaj analitičar.

Alon Ben-Meir pak smatra da će Washington vjerojatno djelovati iz pozadine te da će pokušati uvjeriti Palestince da je u njihovoj koristi da se potpuno odreknu nasilja. Što se tiče Izraela, Bijela će kuća nastojati uvjeriti tamošnje čelnike da potpuno prekinu gradnju na okupiranim područjima – kaže ovaj stručnjak sa Sveučilišta New York.

XS
SM
MD
LG