Linkovi

Početak izbora u Egiptu predstavlja novu tranzicijsku fazu


(AP Photo/Khalil Hamra)
(AP Photo/Khalil Hamra)

Habiba Husseiny, studentica Američkog univerziteta u Kairu: "Živimo u vrlo nestabilnim vremenima, ekonomija nam je u katastrofalnom stanju. Dakle, prosvjednici se ne bi smjeli koncentrirati na protivljenje vojnoj vladi, već na našu ekonomiju i turizam, koji su trenutno puno važniji."

Egipat ulazi u novu fazu tranzicije kroz parlamentarne izbore, koji su započeli u ponedjeljak i za koje se očekuje da će trajati tri mjeseca. No, nakon burne godine i već preko sedmicu dana dugih nasilnih prosvjeda, mnogi Egipćani zabrinuti su za budućnost svoje zemlje.

Ovo je trenutak za koji su se borili egipatski prosvjednici: izbor čiji bi rezultati mogli iznenaditi. Međutim, zbog nasilja koje traje već tjednima, do tog trenutka nije bilo lako doći. Studentica Habiba el Husseiny nije optimistična:

"Iskreno, ne želim biti pesimist. Želim bolju budućnost za nas. Mislim da ovo nije pravo vrijeme za izbore, ali oni se moraju održati."

To je dilema o kojoj razgovaraju Habiba Husseiny i njene kolege na satu iz političkih znanosti na Američkom sveučilištu u Kairu. Politički sociolog Said Sadek ispituje studente o njihovom sudjelovanju u prosvjedima:

"Koliko vas je bilo na Trgu Tahrir? Dvoje? Samo dvoje?"

Habiba Husseiny kaže da planira otići na Trg Tahrir kako bi prosvjedovala protiv napada vladinih snaga na prosvjednike, a ne kako bi podržala demonstracije protiv vojne vlade.

"Živimo u vrlo nestabilnim vremenima, ekonomija nam je u katastrofalnom stanju. Dakle, prosvjednici se ne bi smjeli koncentrirati na protivljenje vojnoj vladi, već na našu ekonomiju i turizam, koji su trenutno puno važniji."

Said Sadek kaže da vojska nekim Egipćanima daje osjećaj stabilnosti nakon nemilih događaja za vrijeme Arapskog proljeća.

"Vojska zapravo čini urbanu srednju klasu koja ima brojne ekonomske interese."

No, građansko-vojni sukob na Trgu Tahrir nije jedini izvor napetosti. Za raspirivanje srdžbe i nemira profesor Sadek okrivljuje islamističke političare:

"Politički islam nije islam. Radi se o političarima koji koriste religiju kako bi se dočepali vlasti. Svoj politički program grade na toj klasnoj borbi - podjele između sela i grada, beduinskog i modernog života."

Ti različiti glasovi zapravo su još više udaljili Egipćane jedne od drugih. Trgovac iz Kaira Salah Hassa’an:

"Ulazimo u jednu mračnu fazu jer većina stranaka ima političke i osobne interese. Oni ne odražavaju javno mišljenje niti predstavljaju radničku klasu. I sami kažu da predstavljaju 'tihu većinu.'"

Na Američkom univerzitetu u Kairu profesor Sadek postavlja pitanja svojim studentima kako bi oni shvatili kojoj strani pripadaju u Egiptu, u trenutku ovog povijesnog raskrižja:

"Jeste li vi većina ili manjina?"

Nema sumnje da su ovi dani izbora puni neizvjesnosti za Egipćane. No, stručnjaci kažu da će ishod izbora uskoro pružiti odgovor na pitanje tko pripada većini, a tko manjini.

XS
SM
MD
LG