Linkovi

Podsekretarica State Departmenta Elizabeth Allen u posjeti Zapadnom Balkanu


Elizabeth Allen, podsekretarica State Departmenta zadužena javnu diplomatiju (Foto: www.state.gov)
Elizabeth Allen, podsekretarica State Departmenta zadužena javnu diplomatiju (Foto: www.state.gov)

Zamjenica državnog sekretara za javnu diplomatiju Elizabeth Allen putovaće u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju od 12. do 20. maja kako bi produbila partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana i unaprijedila zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracij.

„Podsekretarica Allen će naglasiti osnovne demokratske vrijednosti koje dijelimo sa narodom Zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od zlonamjernog uticaja”, ističe se u saopštenju State Departmenta.

Podsekretarica Allen će prvo posjetiti Sarajevo, a tokom boravka u Bosni i Hercegovini, obići će i Memorijalni centar Srebrenica, gdje će odati počast žrtvama genocida i sastati se sa članovima porodica žrtava.

U saopštenju State Departmenta se navodi da će jedan od ciljeva putovanja biti da „se naglasi da Sjedinjene Države rade sa Bosnom i Hercegovinom kako bi osigurale demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost za sve građane”.

Allen će zatim otputovati u Beograd, u Srbiji, gdje će sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i visokim vladinim zvaničnicima razgovarati o „mogućnostima proširenja odnosa SAD i Srbije i zajedničkom cilju da ubrzamo put Srbije ka članstvu u EU”.

Kako bi istakla značaj slobode medija u demokratskim društvima, podsekretarica Allen će učestvovati u panel diskusiji i uručiti godišnje nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo

U Prištini, na Kosovu, Allen će se sastati sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o „podršci SAD putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i partnerstvu sa Kosovom u borbi protiv stranih dezinformacija i zlonamernog uticaja”.

Tokom boravka na Kosovu, podsekretarica Allen će posjetiti američke pripadnike raspoređene u okviru mirovne misije NATO snaga (KFOR) kako bi „naglasila posvećenost SAD stabilnosti i bezbjednosti u region”.

Poslednja stanica na Zapadnom Balkanu za podsekretaricu Allen biće Skoplje. Ona će se u glavnom gradu Sjeverne Makedonije sastati sa stručnjacima za strani maligni uticaj, a sastaće se i sa lokalnim partnerima sa kojima će razgovarati o potencijalu projekta za dalje širenje ekonomskog razvoja i turizma.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG