Linkovi

Republikanci ipak za podizanje granice duga, traže od Bidena smanjenje potrošnje


Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti razgovara sa novinarima nakon što je republikanska većina u donjem domu Kongresa tijesnom većinom usvojila zakon o granici zaduživanja, 26. aprila 2023.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti razgovara sa novinarima nakon što je republikanska većina u donjem domu Kongresa tijesnom većinom usvojila zakon o granici zaduživanja, 26. aprila 2023.

Republikanci u Predstavničkom domu tijesnom većinom su usvojili prijedlog zakona kojim se podiže granica vladinog zaduživanja za 1.500 milijardi dolara, ali u zamjenu za drastično rezanje potrošnje.

To je taktička pobjeda za predsedavajućeg Kevina Mekartija koji želi da pregovara sa predsjednikom Bidenom o uslovima podizanja granice zaduživanja.

Biden je zaprijetio da će uložiti veto na republikanski paket, koji nema skoro nikakve šanse da prođe u Senatu, u kome demokrate imaju većinu, a predsjednik je do sada odbijao da pregovara u vezi sa podizanjem granice zaduživanja. Bijela kuća insistira da se granica duga mora podići bez ikakvog uslovljavanja u Kongresu, kako bi Amerika mogla da podmiri svoje međunarodne finansijske obaveze.

Prijedlog je usvojen sa 217 glasova za i 215 protiv.

"Obavili smo svoj posao", rekao je Mekarti poslije glasanja. "Predsjednik više ne može da ignoriše to pitanje i da ne pregovara sa republikancima u Predstavničkom domu."

Biden je u srijedu nagovijestio da je spreman da otvori vrata za pregovore sa Mekartijem, ali ne o sprječavanju prvog američkog stečaja u istoriji, što bi izazvalo potrese u globalnoj ekonomiji.

"Rado ću se sastati sa Mekartijem, ali ne da razgovaramo o podizanju granice zaduživanja", rekao je Baiden. "O tome nema pregovora."

Usvajanje zakona u Predstavničkom domu je samo početak - očekuje se da će uslijediti nedelje političke bitke, dok predsjednik i Kongres nastoje da pronađu kompromis koji će omogućiti podizanje granice nacionalnog duga, koji sada iznosi 31 hiljadu milijardi dolara, kako bi se omogućilo dalje pozajmljivanje i spriječila fiskalna kriza.

Republikanska većina u Predstavničkom domu traži da se federalna potrošnja svede na nivo iz 2022. godine, a povećanja državne potrošnje ograniče na 1% u narednih deset godina.

Lider senatske većine Čak Šumer razgovara sa novinarima u Vašingtonu, 26. aprila 2023.
Lider senatske većine Čak Šumer razgovara sa novinarima u Vašingtonu, 26. aprila 2023.

"Ovaj zakon je neprihvatljiv, nerazuman i neamerički", izjavio je demokratski lider Hakim Džefris. "Zato mu se protivimo".

Demokrate su republikanski plan opisale kao "ucjenu" i "neozbiljan zakon" kojim se priziva finansijska opasnost.

Sekretarijat za finansije "preduzima izuzetne mjere" da plati račune, ali se očekuje da će tokom ljeta ostati bez finansija. Ekonomisti upozoravaju da bi čak i samo ozbiljna prijetnja neplaćanja američkog duga izazvala potrese u ekonomiji.

U zamjenu za podizanje granice duga za 1.500 milijardi dolara, zakonom se predviđa smanjenje ukupne vladine potrošnje i :

  • Vraćanje nepotrošenih sredstava za kovid 19.
  • Uvođenje strogih zahtjeva za primaoce vladine pomoći kao što su "markice za hranu".
  • Odustajanje od Bidenovog plana o oproštaju studentskih dugova u iznosu do 20.000 dolara.
  • Ukidanje brojnih poreskih olakšica za proizvođače i korisnike obnovljive energije koje je Biden potpisao prošle godine. Republikanski prijedlog zakona predviđa jačanje proizvodnje nafte, gasa i uglja.

Nestranačka kongresna Kancelarija za budžet obavila je analizu i procijenila da bi se republikanskim planom federalni deficit smanjio za 4,8 hiljada milijardi dolara u narednih 10 godina ako predložene promjene budu usvojene.

Lider senatske većine Čak Šumer izjavio je da je usvajanje zakona u Predstavničkom domu "gubljenje vremena" i da bi Mekarti trebalo da sa demokratama pregovara o usvajanju jednostavnog zakona o podizanju granice duga bez republikanskih prioriteta.

XS
SM
MD
LG