Linkovi

Počinje suđenje senatoru Bobu Menendezu za korupciju


Demokratski senator Bob Menendez izlazi iz suda u New Yorku, oktobar 2023. (Foto: AP/Stefan Jeremiah)
Demokratski senator Bob Menendez izlazi iz suda u New Yorku, oktobar 2023. (Foto: AP/Stefan Jeremiah)

Suđenje demokratskom senatoru Bobu Menendezu zbog primanja mita u vidu keša i zlatnih poluga kako bi učinio uslugu biznismenima iz New Jerseyja, počelo je u ponedjeljak pred sudom na Manhattanu.

Sudija Sidney Stein pročitao je porotnicima za šta se sve terete Menendez i dvojica biznismena: senator iz New Jerseyja optužen je za "kovanje zavjere i navodno primanje i davanje mita".

Menendez se pred sudom pojavio u 8 sati i 15 minuta ujutro, nešto više od pola sata prije nego što je kolona vozila u kojoj je bio Donald Trump prošla tuda na putu ka državnom sudu, gdje je u toku suđenje za isplate novca porno glumici Stormy Daniels.

Senator pred sudom nije davao izjave za medije, a ranije je negirao optužbe.

Menendez je optužen da je primio mito od dvojice biznismena - Freda Daibesa i Vaela Hane. Njegova supruga Nadine je također optužena, ali se njoj sudi odvojeno, i postupak neće početi prije jula.

Demokratski senator je bio na čelu uticajnog Odbora za spoljne poslove, dok u septembru nije otišao sa tog mjesta pod pritiskom, ali je ostao u Senatu.

Rekao je, ipak, da se neće kandidovati za reizbor kao demokrata.

Ovo je, inače, drugi put da se u protekloj deceniji Menendezu sudi za korupciju. Prošli put je postupak okočan kada porota 2017. nije uspjela da donese jednoglasnu odluku.

U novom slučaju, Tužilaštvo tvrdi da je senator uzeo mito od biznismena i da je zauzvrat donosio odluke koje idu u korist vladama Egipta i Katara. Menendez je također optužen i da je radio kao strani agent u korist Egipta.

Među dokazima koji su pronađeni u njegovoj kući su i zlatne poluge vrijedne više od 100.000 dolara, kao i skoro pola miliona dolara u kešu.

Nadine Menendez, tvrdi Tužilaštvo, igrala je važnu ulogu u cijelom procesu i često je bila posrednik između biznismena i njenog supruga. Senatorovi advokati planiraju da krivicu svale na nju i tvrde da Menendez ništa nije znao o tome.

Prema optužnici, biznismen Daibes je dao zlatne poluge i keš Menendezu i njegovoj ženi, a zauzvrat je pomogao da se sklopi dogovor sa katarskim investicionim fondom.

Senator se također tereti da je radio stvari u korist vlade Egipta u zamjenu za mito od Hane, u poslu oko sertifikovanja uvoznog mesa koje je u skladu sa islamskim standardima.

Biznismen Hose Uribe, koji je također optužben u postupku i nedavno je priznao krivicu, rekao je da je Menendezovoj supruzi kupio mercedes kako bi senator uticao na istragu o krivičnom djelu koja se vodila protiv njega i njegovih saradnika.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG