Linkovi

Počelo suđenje policajcima za kršenje građanskih prava Georgea Floyda


Brat Georgea Floyda, Terrence, na otvaranju njegove statue u Brooklynu, New York.
Brat Georgea Floyda, Terrence, na otvaranju njegove statue u Brooklynu, New York.

U Minnesoti je ponedjeljak počelo suđenje trojici policajaca za federalno krivično djelo - kršenje građanskih prava Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je preminuo tokom privođenja u maju 2020.

Za njegovo ubistvo osuđen je policajac Derek Chauvin na 22 i po godine zatvora.

Trojica policajaca koja su prisustvovala hapšenju, Thomas Lane, J. Kueng i Tou Thao, optuženi su za kršenje Floydovih građanskih prava. Sva trojica su optužena da Floydu nisu ukazala medicinsku pomoć, a Thao i Kueng se terete i da nisu spriječili Chauvina koji je Floydu klečao na vratu više od devet minuta.

Dok je Chauvin klečao na vratu Floyda, Kueng je klečao na njegovim leđima, a Lane mu je držao noge. Thao je sprječavao prolaznike da intervenišu.

U uvodnoj izjavi, federalna tužiteljica Samantha Trepel, iz Odsjeka za ljudska prava u Sekretarijatu za pravosuđe, navela je da su bivši policajci prekršili zakon zato što nisu spriječili Chauvina da ubije Floyda i da su bili ravnodušni prema Floydovim molbama za pomoć dok je umirao.

Trepel je navela da su optuženi svojom okrutnom ravnodušnoćšu prema Floydu prekšrili policijsku zakletvu. Dodala je da se na snimcima vidi kako je Kueng povremeno bio više zabrinut zbog šljunka zaglavljenog u točku obližnjeg policijskog automobila nego zbog čovjeka koji je više puta govorio kako ne može da diše.

"Više od devet minuta, sva trojica optuženih su svjesno donosili odluku da ne reaguju. Odlučili su da ne ne intervenišu i zastave Chauvina dok je polako ubijao čovjeka pred njihovim očima, na ulici, usred dana", navela je tužiteljica i podsjetila da su policajci položili zakletvu da će brinuti o ljudima koje su priveli i da ih je zakon obavezivao da zaustave Chauvina.

Thao, porijeklom iz Azije, Lane, koji je bijelac i Kueng, koji je crnac, terete se da su namjerno Floydu uskratili pravo da dobije medicinsku pomoć. U optužnici se navodi da su trojica muškaraca bila svjesna da mu je pomoć neophodna, ali da mu je nisu obezbjedili.

Thao i Kueng se također terete da Floyda nisu oslobodili od Chauvina dok mu je klečao na vratu.

Advokati trojice policajaca naveli su da su optuženi imali pravo i dužnost da uhapse Floyda zbog sumnje da je koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara da kupi cigarete, i da ne mogu krivično da odgovaraju za Chauvinove postupke.

"Smrt gospodina Flojda je zaista tragedija. Međutim, tragedija nije zločin", rekao je Robert Paul, Thaov advokat.

Pravnici kažu da tužilaštvo mora da dokaže da su Kueng, Lane i Thao sa namjerom kršili građanska prava Floyda, dok se očekuje da odbrana svali krivicu za ubistvo na Chauvina, koji je već osuđen.

Početku suđenja prethodio je izbor 18 porotnika, od kojih 12 treba da donese presudu, a šestero su zamjena u slučaju da zatreba. Dvoje porotnika su azijskog porijekla, ostali su bijelci.

U slučajevima kada policijaci na dužnosti usmrte nekoga, federalna suđenja su rijetkost.

Sudija je procijenio da bi proces mogao da traje oko četiri nedjelje, a još nije poznato da li će trojica policajaca svjedočiti.

Lanea, Thaoa i Kuenga u junu očekuje drugo suđenje za pomaganje u ubistvu Georgea Floyda.

XS
SM
MD
LG