Linkovi

Chauvin priznao kršenje građanskih prava Floyda tokom hapšenja


Izricanje presude Dereku Chauvinu zbog ubistva Georgea Floyda, juni 2021. (Foto: Pool via REUTERS)
Izricanje presude Dereku Chauvinu zbog ubistva Georgea Floyda, juni 2021. (Foto: Pool via REUTERS)

Bivši policajac Derek Chauvin priznao je pred federalnim sudom u Minnesoti da je prekršio građanska prava Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom hapšenja tokom kojeg je Floyd preminuo.

Chauvin je time promijenio iskaz iz septembra kada se izjasnio da se ne osjeća krivim po toj tački optužnice.

Tada je uložio žalbu na presudu kojom je proglašen krivim za Floydovo ubistvo iznoseći 14 osnova za žalbu na suđenje, održano tokom proljeća 2021.

Chauvin je maja 2020. snimljen kako tokom privođenja koljenom pritiska Floydov vrat, a djelovao je ravnodušno prema Floydovim molbama i molbama uznemirenih ljudi na ulici koji su posmatrali hapšenje.

Nakon toga pokrenut je niz protesta širom SAD tokom posljednjih nekoliko decenija.

Chauvin je juna 2021. osuđen na 22 i po godine zatvora za Floydovo ubistvo – čina koji je zbog svoje brutalnosti izazvao žestoke reakcije dijela američke javnosti i građana.

Chauvin i još trojica policajaca, Thomas Lane, J. Kueng i Tou Thao​, uhapsili su Floyda zbog sumnje da je koristio lažnu novčanicu od 20 američkih dolara.

Trojica policajaca optuženi su na državnom sudu da su pomogli u ubistvu i suđenje po tim optužbama trebalo bi da počne u martu 2022.

Sva četvorica pred federalnim sudom optuženi su da su Floydu uskratili građanska prava, jer mu nisu pružili medicinsku pomoć.

Inaće, Chauvin je u junu 2021. osuđen po svim tačkama optužnice koja ga je teretila za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG