Linkovi

Plenković izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu BiH


Predsjednica EK Ursula von der Leyen, predsjednik nizozemske vlade Mark Rutte sa članovima Predsjedništva BiH.
Predsjednica EK Ursula von der Leyen, predsjednik nizozemske vlade Mark Rutte sa članovima Predsjedništva BiH.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izbjegao jutrošnji susret sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem tokom zajedničke posjete najvišoj državnoj instituciji sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Vlade Nizozemske Markom Rutteom.

Nakon što je tokom posjete BiH zaobišao Predsjedništvo, Plenković, predsjednik HDZ-a, stigao je u Vijeće ministara BiH gdje su planirani daljni sastanci.

Von der Leyen, Rutte i Plenković imaju dogovorene sastanke i sa predstavnicima Parlamentarne skupštine, kao i nevladinog sektora.

Cilj posjete, kako je najvljeno, da se pošalje bh. zvaničnicima poruka ohrabrenja na evroskom putu.

Radio Slobodna Evropa prenosi odgovor kabineta hrvatskog premijera u kojoj se kaže kako je "konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH".

Plenković, kao i drugi zvaničnici poput predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, stava su da je Komšić nelegitimni član Predsjedništva BiH, a što Komšić odbacuje.

U utrci za hrvatskog člana, lider DF-a Komšić je na održanim Općim izborima 2022. pobijedio kandidatkinju HDZ-a BiH Borjanu Krišto.

HDZ BiH nastoji izmijeniti Izborni zakon BiH na način da Bošnjaci ne biraju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG