Linkovi

Sjeverna Koreja lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu od 2017.


Žena prolazi pored TV-a koji emituje vijest o lansiranju projektila Sjeverne Koreje u četvrtak, 24. marta 2022., Tokio, Japan.
Žena prolazi pored TV-a koji emituje vijest o lansiranju projektila Sjeverne Koreje u četvrtak, 24. marta 2022., Tokio, Japan.

Sjeverna Koreja u četvrtak je lansirala nešto što se čini da je interkontinentalna balistička raketa, zaključile su vlade Japana i Južne Koreje, što bi bilo prvo lansiranje dugog dometa Pjongjanga od 2017.

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da je sjevernokorejski projektil letio više od 70 minuta prije nego što je sletio u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, samo 170 kilometara zapadno od prefekture Aomori u sjevernom Japanu.

Raketa je dostigla visinu od 6.000 kilometara i imala je domet od 1.100 kilometara, prema japanskim zvaničnicima, koji su rekli da je riječ o novom tipu ICBM.

Tokom hitnog sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je "snažno osudio" lansiranje, rekavši da je ono prekršilo moratorijum Sjeverne Koreje na dalekometna lansiranja.

Sjeverna Koreja je više puta upozoravala da se sprema da lansira vojni špijunski satelit.

Zvaničnici SAD kažu da bi takvo lansiranje u suštini predstavljalo test rakete dugog dometa i da bi moglo uključiti ogromnu novu ICBM, za koju stručnjaci kažu da može da nosi više bojevih glava.

Sjeverna Koreja nije lansirala satelit od 2016. Njen posljednji test ICBM bio je 2017. godine, tokom vrhunca tenzija između sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Kim je najavio samonametnuti moratorijum na ICBM i nuklearna testiranja 2018. godine, usred razgovora sa Trumpom i njegovim južnokorejskim kolegom, predsjednikom Moon Jae-inom. Čini se da taj moratorijum sada više ne postoji.

Sjeverna Koreja je ove godine sprovela 12 rundi raketnih testova, uključujući najmanje dvije za koje kaže da su se pripremale za lansiranje satelita.

Sjever sistematski radi na listi želja za strateško oružje koju je prošle godine izložio sjevernokorejski lider Kim Jong Un.

Još nije jasno da li je najnovije lansiranje Sjeverne Koreje uključivalo satelit. Sjeverna Koreja nije komentarisala test. Obično ne objavljuje svoje raketne aktivnosti do sljedećeg jutra u državnim medijima.

XS
SM
MD
LG