Linkovi

Sjeverna Koreja lansirala raketu najdužeg dometa od 2017.


Televizije u Južnoj Koreji prenijele su vijest o lansiranju rakete u Sjevernoj Koreji
Televizije u Južnoj Koreji prenijele su vijest o lansiranju rakete u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja lansirala je balističku raketu srednjeg dometa, ujedno i raketu najdužeg dometa od 2017. godine.

Ovo je 11. raketna proba ovog mjeseca - čime je oboren mjesečni rekord.

Južnokorejska vojska potvrdila je da je raketa lansirana iz provincije Jagang, da je dostigla udaljenost od 800 kilometara i visinu od 2.000 kilometara. Japanska vlada objavila je da je raketa letjela oko 30 minuta.

Analitičari kažu da je moguće da je lansirana raketa slična "Huasong 12", koja ima domet od 4.500 kilometara.

"Prilično je slična raketi "Huasong 12", ali ne možemo da isključimo i opciju da je u pitanju nešto novo", kaže Melissa Hanham​ iz Stanford centra za međunarodnu saradnju i bezbjednost.

Smatra se da je ovo raketa najdužeg dometa od 2017. U vrijeme povišenih tenzija sa SAD, tokom mandata Donalda Trumpa, Pjongjang je lansirao dvije rakete dugog dometa.

Američka Indo-pacifička komanda osudila je raketnu probu i pozvala Sjevernu Koreju da se uzdrži od dalje destabilizacije situacije.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in​ rekao je da test kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i da je Sjeverna Koreja korak bliže ponovnom lansiranju raketa dugog dometa.

Učestalim raketnim probama, Sjeverna Koreja vjerovatno želi da pritisne SAD i Južnu Koreju zbog pauze u nuklearnim pregovorima. Moguć motiv za česte testove je i jačanje unutrašnje podrške Kim Jong Unu.

XS
SM
MD
LG