Linkovi

Pismo senatora Bidenu o Samitu za demokratiju: To koga pozivamo upućuje snažan signal


Senator iz Nju Džersija Robert Menendez, predsjedavjući Odbora za spoljnopolitičke poslove Senata SAD
Senator iz Nju Džersija Robert Menendez, predsjedavjući Odbora za spoljnopolitičke poslove Senata SAD

Predsjedavajući senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose Bob Menendez i još sedmorica senatora uputili su pismo američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu uoči Samita za demokratiju, tražeći neka pojašnjenja i transparentnost u pogledu kriterijuma koji su primjenjeni pri donošenju odluke koje će se zemlje pozvati da učestvuju.

Senatori su takođe postavili pitanja kakvu će ulogu civilno društvo imati u planiranju i realizaciji samita, kao i koje će konkretne obaveze administracija preuzeti na sebe tokom tog skupa, te šta očekuje od ostalih zemalja.

„Dok demokratije imaju brojne forme, a neke zemlje imaju probleme u konsolidaciji demokratskih institucija i prakse, moramo biti jasni u pogledu toga zašto smo pozvali svaku konkretnu vladu“, navode senatori koji su zatražili od predsjednika Bidena spisak pozvanih zemalja i objašnjenje o kriterijumima na osnovu kojih su pozvane.

„To koga pozivamo upućuje snažan signal o vrijednostima i praksama za koje vjerujemo da čine demokratiju“, naveli su senatori i dodali:

„Element koji definiše svaki demokratski sistem je punopravno učešće građana u tom sistemu, a civilno društvo širom planete igra integralnu ulogu u organizovanju građana da učestvuju u vladi“.

Potpisnici pisma Bidenu su takođe postavili pitanje kakvu ulogu predsjednik predviđa za Kongres na samitu, imajući u vidu njegov status grane vlasti koja je u američkoj demokratiji ravnopravna izvršnoj vlasti, odnosno vladi. Izrazili su očekivanje da će članovi Kongresa učestvovati u samitu.

Takođe su iznijeli očekivanje da će učesnici samita razmotriti i snagu i nedostatke sadašnjih demokratskih sistema, te pitanje kako demokratije na najbolji način mogu da ojačaju svoje demokratske temelje I institucije, posebno u svjetlu nazadovanja demokratije širom svijeta.

“Naročito smo zabrinuti zbog nazadovanja u zemljama koje su saveznice Sjedinjenih Država i koje su prethodno napravile ogromne korake naprijed, ali se sada kreću u pogrešnom smjeru”, navodi se u pismu senatora.

“Predstojeći, decembarski Samit za demokratiju predstavlja značajnu priliku da se pruži podrška našim saveznicima da se pridruže našim naporima da se demokratija stavi u centar međunarodnih odnosa. Unapređenje demokratskih principa i zaštita ljudskih prava su, zaista, u interesu svih naših saveznika”, dodaju senatori i zaključuju:

“Na Sjedinjenim Državama je zadatak da budu uzor za ovakvo preispitivanje i obavezu da se realizuje jedinstvena sposobnost demokratije da prizna svoje slabosti i suoči se sa njima na transparentan način”.

Pored Menendeza potpisnici pisma su demokratski senatori Ben Kardin iz Merilenda, Tim Kejn iz Virdžinije, Šeldon Vajthaus iz Rod Ajlenda, Brajan Šec sa Havaja, Džef Merkli iz Oregona, Ron Vajden iz Oregona i Šerod Braun iz Ohaja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG