Linkovi

Pfizer zvanično zatražio da se odobri vakcina za djecu od 5 do 11 godina


Dijete (13) prima vakcinu protiv Covida u New Yorku.
Dijete (13) prima vakcinu protiv Covida u New Yorku.

Pfizer i BioNTech zatražili su od američkih regulatora da odobre hitnu upotrebu vakcine tih kompanija protiv Covida za djecu od 5 do 11 godina, tvitovao je Pfizer u četvrtak.

Zahtjev je podnijet američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) u trenutku kada naglo raste broj zaražene djece koji je, prema podacima Američke akademije za pedijatriju, početkom septembra dostigao najviši nivo tokom pandemije koronavirusa.

Pfizer je saopštio da istraživanje pokazuje da bi mlađa djeca trebalo da dobiju trećinu doze koja se trenutno daje svima ostalima.

Odbor nezavisnih eksperata FDA će 26. oktobra raspravljati o tome da li je Pfizerova vakcina bezbjedna i efkasna za mlađu djecu. Ako uprava da zeleno svjetlo, savjetnici Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatim odlučuju da li da preporuče vakcinu, a ta zdravstvena agencija donosi i konačnu odluku.

Koordinator Bijele kuće za borbu protiv Covida rekao je da bi, ako federalni regulatori daju zeleno svjetlo, imunizacija djece mogla da počne već u novembru.

Brza odluka regulatornih vlasti o upotrebi vakcine kod djece mogla bi da pomogne da se ublaži potencijalni nagli rast broja slučajeva tokom jeseni, s obzirom na to da su škole otvorene širom zemlje.

Rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da je vakcina, koja je već odobrena za adolescente od 12 do 15 godina i ima trajnu dozvolu za upotrebu kod starijih od 16 godina, podstakla snažan imuni odgovor kod mlađe djece, saopštili su Pfizer i BioNTech 20. septembra. Nije bilo ozbiljnih kontraindikacija.

U istraživanju je učestvovalo 2.268 djece. Djeca su u manjoj opasnosti da razviju teške oblike Covida, ali mogu virus da prenesu na druge, uključujući i ranjivije populacije kod kojih postoji veći rizik od teških bolesti.

Pfizeri BioNTech testiraju vakcinu i kod djece uzrasta od 2 do 5 godina i od 6 mjeseci do dvije godine, a rezultati se očekuju do kraja godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG