Linkovi

Pfizerova pilula gotovo 90 odsto efikasna u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda


Pfizerova antivirusna pilula protiv Covida 19 (Foto: Pfizer, AP)
Pfizerova antivirusna pilula protiv Covida 19 (Foto: Pfizer, AP)

Pfizer je saopštio u utorak da je antivirusna pilula protiv Covida 19 te kompanije, prema konačnoj analizi, i dalje gotovo 90 odsto efikasna u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva među pacijentima kod kojih postoji veliki rizik od teških oblika bolesti.

Rezultati nedavnih laboratorijskih testova također sugerišu da je lijek podjednako efikasan protiv omicron soja koronavirusa koji se brzo širi.

Američka farmaceutska kompanija prošlog mjeseca je saopštila da je njen oralni lijek oko 89 odsto efikasan u sprječavanju hospitalizacija ili smrtnih sličajeva kada se uporedi sa placebom, na osnovu rezultata koji su obuhvatili oko 1.200 ljudi. Podaci objavljeni u utorak obuhvataju dodatnih 1.000 osoba.

Tokom kliničkih istraživanja, niko ko je dobio Pfizerov lijek nije preminuo, dok je bilo 12 smrtnih ishoda među osobama koje su primile placebo.

Pfizerove pilule uzimaju se sa antivirusnim lijekom ritonavirom svakih 12 sati pet dana, ubrzo nakon pojave simptoma. Ako ga američki regulatori odobre, anticovid tretman će biti u prodaji pod imenom pakslovid.

Pfizer je također objavio rane rezultate drugog kruga kliničkih testova koji pokazuju da je lijek smanjio hospitalizacije za oko 70 odsto među 600 odraslih kod kojih postoji uobičajen rizik od teških oblika bolesti.

"Riječ je o nevjerovatnom ishodu. Govorimo o ogromnom broju spašenih života i spriječenih hospitalizacija. Naravno, ako se lijek uzme brzo poslije zaraze, vjerovatno ćemo drastično smanjiti prenošenje", rekao je jedan od direktora Pfizera, Mikael Dolsten.

Dolsten je dodao da očekuje da će američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) uskoro odobriti anticovid pilulu za visoko rizične grupe, te da je kompanija u pregovorima i sa regulatornim agencijama širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG