Linkovi

Merckov lijek protiv COVID-19 manje efikasan nego što se mislilo


Kompanije Merck u Kenilworthu
Kompanije Merck u Kenilworthu

Podaci o ispitivanju dostavljeni američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) sugerišu da je molnupiravir, oralni antivirusni lijek koji su razvili Merck i Ridgeback Biotherapeutics, manje efikasan nego što se prvobitno mislilo. 

Rezultati su pokazali da je pilula smanjila rizik od hospitalizacije zbog COVID-19 za 30%, što je pad u odnosu na prvobitno objavljeno 50% smanjenja rizika uočenog na početku ispitivanja.

FDA je na putu da da odobrenje za lijek u hitnim slučajevima. Lijek u ovom trenutku još nije odobren. Tretmani monoklonskim antitijelima, nasuprot tome, smanjuju rizik od teškog COVID-19 do 85% - ali su skupi i moraju se primjenjivati intravenozno.

Merckova početna studijska grupa uključivala je 762 osobe koje su primale 4 tablete bilo antivirusnog lijeka ili placeba dva puta dnevno, 5 dana, između maja i početka avgusta i tu je utvrđena efikasnost protiv hospitalizacije od 50%.

Druga grupa uključivala je 646 osoba koje su primile isti tretman od avgusta do početka oktobra. U toj grupi gotovo da nije bilo razlike u ishodu za one koji su uzimali antivirusne lijekove u poređenju s onima na placebu.

Prednost molnupiravira, koji je prvobitno razvijan kao lijek protiv gripe, bila je upravo u tome što je ovo oralni lijek i ne treba posebna stručnost i bolnički uslovi da bi se on primao. Odnosno, mogli bi ga uzimati i pacijenti na kućnom liječenju.

Najavljivan je kao lijek koji mijenja igru u pandemiji, ali nažalost, čini se da su pred njega stavljena velika očekivanja. No, sudeći po svemu, koristiće se u terapiji.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG