Linkovi

PETRISCH: Proevropske snage na cijelom Balkanu treba da se čuvaju svojih antievropskih političara


Wolfgang Petrisch, arhivska fotografija, AP
Wolfgang Petrisch, arhivska fotografija, AP

Govoreći o sadašnjoj ulozi Kancelarije visokog predstavnika (OHR), Petritsch je ocijenio da "OHR, nažalost, već odavno ne igra nikakvu ulogu", jer nema nema potrebnu podršku niti iz Brisela niti iz Vašingtona.

"Moj prijatelj Valentin Inzko (Incko) sjedi u svojoj kancelariji u Sarajevu vezanih ruku. Ja sam još prije više godina predložio da se OHR zatvori i da se umjesto njega Misija EU u potpunosti osposobi kroz potrebna ovlaštenja. BiH bi konačno trebalo da uđe u EU, a ne da je večno zarobljena u dejtonskim paradigmama", kazao je bivši visoki predstavnik u BiH.

Upitan da li region Zapadnog Balkana ima budućnost u EU, Petritsch je ocijenio da Brisel i dalje mora nastaviti proširenje Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom i uskoro Kosovom, nakon što Priština riješi probleme s Beogradom.

"BiH bi mogla ostati jedina zemlja van Evrope... Proevropske i prodemokratske snage na cijelom Zapadnom Balkanu moraju paziti da ne ostanu žrtva vlastitih antievropskih političara", naveo je on.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG