Linkovi

General David Petraeus postavljen na mjesto smjenjenog generala McChrystala

  • Dzeilana Allison

General David Petraeus (file photo)

Američki predsjednik Barack Obama je prihvatio ostavku generala Stanley McChrystala na mjesto glavnog zapovjednika američkih snaga u Afghanistanu. Predsjednik Obama je rekao da je mjesto potom ponudjeno generalu David Petraeusu, i da je general prihvatio.

Ovakve izjave uslijedile su nakon jutrošnjeg hitnog sastanka iza zatvorenih vrata, izmedju Predsjednika i generala Mc Chrystala. Stenley Mc Chrysstal je dao ostavku nakon što su on i njegovi suradnici ismijavali visoke članove Obame administracije u intervjuu za magazin Rolling Stone.

U članku objavljenom u posljednjem izdanju popularnog magazina pomoćnici generala McChrystala su rekli kako je njihov zapovjednik opisao svoj prvi susret s predsjednikom Obamom u Ovalnom uredu kao ništa više od desetominutne mogućnosti da se snimaju fotografije za medije. Isti pomoćnici su s omalovažavanjem govorili i o dopredsjedniku Josephu Bidenu koji se zalaže za znatno ograničeniji pristup u Afganistanu od onog za koji se zalaže McChrystal. Do poziva u Washington je došlo tek nekoliko sati nakon što je general objavio priopćenje u Kabulu rekavši da napis u Rolling Stoneu održava "lošu prosudbu" i da je riječ o pogrešci do koje nikad nije smjelo doći.

XS
SM
MD
LG