Linkovi

General David Petraeus postavljen na mjesto smjenjenog generala McChrystala


General David Petraeus (file photo)
General David Petraeus (file photo)

Američki predsjednik Barack Obama je prihvatio ostavku generala Stanley McChrystala na mjesto glavnog zapovjednika američkih snaga u Afghanistanu. Predsjednik Obama je rekao da je mjesto potom ponudjeno generalu David Petraeusu, i da je general prihvatio.

Ovakve izjave uslijedile su nakon jutrošnjeg hitnog sastanka iza zatvorenih vrata, izmedju Predsjednika i generala Mc Chrystala. Stenley Mc Chrysstal je dao ostavku nakon što su on i njegovi suradnici ismijavali visoke članove Obame administracije u intervjuu za magazin Rolling Stone.

U članku objavljenom u posljednjem izdanju popularnog magazina pomoćnici generala McChrystala su rekli kako je njihov zapovjednik opisao svoj prvi susret s predsjednikom Obamom u Ovalnom uredu kao ništa više od desetominutne mogućnosti da se snimaju fotografije za medije. Isti pomoćnici su s omalovažavanjem govorili i o dopredsjedniku Josephu Bidenu koji se zalaže za znatno ograničeniji pristup u Afganistanu od onog za koji se zalaže McChrystal. Do poziva u Washington je došlo tek nekoliko sati nakon što je general objavio priopćenje u Kabulu rekavši da napis u Rolling Stoneu održava "lošu prosudbu" i da je riječ o pogrešci do koje nikad nije smjelo doći.

XS
SM
MD
LG