Linkovi

Bivši zvaničnik Trumpove administracije u zatvoru zbog nepoštovanja Kongresa


Bivši zvaničnik Bijele kuće Peter Navarro obraća se novinarima uoči odlaska u zatvor.(Foto: AP/Adriana Gomez Licon)
Bivši zvaničnik Bijele kuće Peter Navarro obraća se novinarima uoči odlaska u zatvor.(Foto: AP/Adriana Gomez Licon)

Bivši zvaničnik Bijele kuće Peter Navarro u utorak je počeo da služi zatvorsku kaznu zbog odbijanja da sarađuje u kongresnoj istrazi o napadu na američki Capitol 6. januara 2021. godine.

Navarro će služiti četvoromjesečnu kaznu u federalnom zatvoru u Miamiju, nakon što je osuđen zbog nepoštovanja Kongresa.

U septembru je proglašen krivim zato što se nije odazvao obaveznom pozivu da svjedoči i da preda dokumenta, koji mu je uputio specijalni Odbor Predstavničkog doma koji je istraživao napad 6. januara.

Navarro je bio savjetnik Bijele kuće za trgovinu za vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, a kasnije je širio njegove neosnovane tvrdnje o masovnoj izbornoj prevari 2020. godine, na izborima na kojima je pobijedio demokrata Joe Biden.

Navarro je tvrdio da ne može da sarađuje u istrazi zato što se Trump pozvao na takozvanu izvršnu privilegiju, odnosno pravo predsjednika da čuva osetljivu komunikaciju i drugu predsjedničku dokumentaciju u tajnosti.

"Kada uđem u zatvor danas, pravosuđe - ovakvo kakvo je - zadaće težak udarac ustavnoj razdvojenosti vlasti i izvršne privilegije", rekao je Navarro novinarima u obraćanju preko puta zatvora.

Zatim je ušao u automobil sa svojim advokatom i krenuo prema zatvoru. Federalna uprava za zatvore kasnije je potvrdila da je Navarro iza rešetaka.

Navarro je tražio da bude na slobodi da bi se sudu dalo vremena da razmotri njegovu žalbu na presudu. Međutim, federalni apelacioni sud odbacio je njegov pokušaj da odloži kaznu, ocijenivši da žalba vjerovatno neće dovesti do poništavanja presude.

Glavni sudija Vrhovnog suda John Roberts također je u ponedeljak odbio da interveniše, navodeći da nema osnova za nesaglasnost sa odlukom apelacionog suda. Roberts je istakao da njegova odluka ne utiče na ishod Navarrove žalbe.

Navarro je drugi Trumpov saradnik osuđen za nepoštovanje Kongresa. Bivši savjetnik Bijele kuće Steve Bannon prethodno je osuđen na četvoromjesečnu kaznu zatvora, ali mu je drugi sudija dozvolio da na slobodi čeka odluku o žalbi.

Odbor Predstavničkog doma je 18 mjeseci vodio istragu o smrtonosnom upadu u Capitol, razgovarao sa više od 1.000 svjedoka, održao 10 pretresa i dobio više od milion stranica dokumenata.

U konačnom izvještaju je zaključio da je Trump bio umiješan u zavjeru da se ponište izborni rezultati i da nije preduzeo ništa da zaustavi svoje pristalice da upadnu u Capitol.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG