Linkovi

Peta Bh. povorka ponosa: 'Volim da se ne bojim'


5. Pride, Sarajevo, Bosnia, 22.6.2024.
5. Pride, Sarajevo, Bosnia, 22.6.2024.

Ne tolerišemo mržnju, prijetnje i nasilje nad LGBTIQ+ osobama! - poručili su organizatori Bh. povorke ponosa, koja je 22. juna popodne okupila učesnike u protestnoj šetnji kroz centar Sarajeva.

Povorku je organizirala grupa aktivista i aktivistica iz Sarajeva, Tuzle, Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i drugih bosanskohercegovačkih gradova, a ovo je peti ovakav skup u Sarajevu.

Održala se uz pojačano prisustvo pripadnika policije.

"Potrebno je raditi na smanjenju govora mržnje koji dovodi u pitanje sigurnost LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini (BiH). Ovim skupom želimo doprinijeti društvenom i političkom, javnom i privatnom, smanjenju nasilja nad LGBTIQ+ osobama", kazala je Anisa Pračić-Šehić, članica Organizacionog odbora Povorke.

Sa zastavama, transparentima i porukama podrške, Povorka se kretala od Historijskog muzeja BiH, glavnom gradskom saobraćajnicom, uz obalu rijeke Miljacke, do Trga Susan Sontag u centru Sarajeva.

Ovogodišnji slogan je "Volim da se ne bojim".

"Tu smo, živimo, radimo i dio smo društva", poručuju neki od učesnika Povorke.

I palestinske zastave na Povorci

Na Povorci nije bilo dozvoljeno nošenje oznaka političkih i društvenih organizacija, međunarodnih ambasada i slično, ali su organizatori ove godine dozvolili da budu unesene palestinske zastave.

Iz Bh. povorke ponosa navode da je palestinska zastava prepoznata kao simbol otpora i da zbog toga za nju ima mjesta na povorci.

"Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije. Među ključnim principima našeg kolektiva i pokreta je solidarnost, antifašizam i antimilitarizam", poručili su organizatori.

Bosnia-Herzegovina - The Fifth LGBT Pride, Sarajevo, 22Jun2024.
Bosnia-Herzegovina - The Fifth LGBT Pride, Sarajevo, 22Jun2024.

Različiti oblici nasilja

Nedavni incident, prilikom izložbe koju je također organizirala Bh. povorka ponosa, kada su na zgradi Goethe instituta u Sarajevu ispisani uvredljivi grafiti, pokazao je da su homofobni ispadi još uvijek česta pojava u životima LGBTIQ+ populacije.

Anisa Pračić-Šehić podsjeća da postoje različiti oblici nasilja.

"Ono može biti i verbalno, psihičko, ekonomsko, partnersko, institucionalno i slično. LGBTIQ+ osobe proživljavaju samo zbog toga što su LGBTIQ+ osobe, a samim time su u neravnopravnom položaju u odnosu na heteroseksualne sugrađane i sugrađanke", kazala je Pračić-Šehić.

Nekoliko dana prije Povorke započela je kampanja "Volim da se ne bojim", koja je kroz kratke video priče prikazala iskustva pripadnika LGBTIQ+ populacije.

"Videomaterijalima, odnosno skečevima, nastojali smo na satiričan način predstaviti nasilje, ali i surovu realnost života LGBTIQ+ osoba - od odnosa unutar porodice, diskriminacije u zdravstvu do toga koliko su LGBTIQ+ osobe zapravo nesigurne u javnom prostoru", kazala je Ivana Arapović, članica Organizacionog odbora Povorke.

Petu Bh. povorku ponosa došli su podržati i građani iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, kao i zemalja regiona, a podršku su dolaskom iskazale i javne ličnosti, političari, kulturni radnici, kao i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

U centru Sarajeva preusmjeren je javni gradski prevoz, a rutom kojom su se kretali učesnici, privremeno je bio obustavljen saobraćaj.

Šetnja se završila na Trgu Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG