Linkovi

Pet zemalja bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu


Peter Handke
Peter Handke

Hrvatski ambasador u Švedskoj Siniša Grgić neće sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove podrške politici Slobodana Miloševića, objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je na Twitteru objavilo da hrvatski ambasador neće biti na dodjeli nagrade "osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća".

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitektu ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Hagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine, prenosi Fena, piše RSE.

Hrvatska je četvrta država, nakon Albanije, Kosova i Turske, koja je objavila da neće imati svog predstavnika na dodjeli.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Komšića informirao je ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu, te da bi da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Handke će dobiti nagradu u visini od 935.000 dolara, prije održavanja tradicionalnog prijema.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi ambasadori u Švedskoj.

Više nevladinih organizacija uključujući i udruženja porodica žrtava genocida u Srebrenici za danas je najavilo proteste u Štokholmu.

Peter Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.

XS
SM
MD
LG