Linkovi

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost: Prioritet je spriječiti strano miješanje u kongresne izbore


Sekretarka za unutrašnju bezbednos Kirstjen Nielsen i njen prethodnik Jeh Johnson svjedoče pred senatskim Odborom za obavještajne poslove, 21. mart 2018.
Sekretarka za unutrašnju bezbednos Kirstjen Nielsen i njen prethodnik Jeh Johnson svjedoče pred senatskim Odborom za obavještajne poslove, 21. mart 2018.

Američka sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nielson saopštila je u srijedu da će cyber bezbjednost izbora biti glavni prioritret sekretarijata, da bi se spriječilo strano miješanje na izborima za Kongres u novembru.

Nielson je u svjedočenju pred senatskim Odborom za obavještajne poslove istakla da će "izborne aktivnosti biti prioritet nad svim ostalim ključnim infrastrukturnim sektorima".

Dodala je da, uprkos federalnim naporima da se poboljša izborna infrastruktura, i dalje "postoji prijetnja od miješanja" i da Sekretarijat prepoznaje da su kongresni i budući izbori moguće mete ruskih hakerskih napada.

Ona je svjedočila dan nakon što je odbor preporuči da Kongres što prije usvoji zakonski prijedlog za sprječavanje Rusije da se miješa u izbore u novembru, kao što je to uradila tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

U srijedu je svjedočio i bivši sekretar za unutrašnju bezbjednost Jeh Johnson koji se saglasio sa preporukama odbora, ali i upozorio da one možda neće biti dovoljne da se spriječi strano miješanje u američke izbore.

"Imajući u vidu naš izborni sistem i aktuelnu politiku, nacionalni izbori se odlučuju u nekoliko okruga, u nekoliko ključnih saveznih država. Ishod bi stoga mogao da bude veoma neizvjestan", naglasio je on.

I Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost i američke obavještajne agencije upozorili su da ima nagovještaja da ruski agenti pripremaju novu kampanju za miješanje u izbore za Kongres, kada se odlučuje o tome ko će imati većinu u oba doma.

"Ovo pitanje je hitno. Ako i sutra počnemo da rješavamo ove probleme, možda nećemo na vrijeme moći da spasimo sistem za 2020. godinu, kada se održavaju sledeći predsjednički izbori", upozorio je predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, republikanski senator Richard Burr.

Odbor više od godinu dana sprovodi dvostranačku istragu miješanja Rusije u američke izbore 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG