Linkovi

SAD povlače oko 12.000 vojnika iz Njemačke


Američki vojni konvoj putuje iz Njemačke ka Poljskoj, arhivski snimak
Američki vojni konvoj putuje iz Njemačke ka Poljskoj, arhivski snimak

Sjedinjene Države će u srijedu objaviti planove o povlačenju oko 12 hiljada vojnika iz Njemačke, što je prethodno tražio predsjednik Donald Trump, ali će gotovo polovina njih ostati u Evropi zbog tenzija sa Rusijom, saopštili su neimenovani američki zvaničnici, a prenosi agencija Reuters.

Prema planu, oko 6.400 pripadnika američke vojske će biti vraćeno kući, dok će oko 5.400 biti poslato u ostale evropske zemlje.

Zvaničnici su najavili da će uskoro početi da se povlače samo relativno male jedinice, a da će za premještanje ostalih trupa biti potrebne godine.

"Biće potrebni mjeseci za planiranje i godine za realizaciju jer je to veoma složeno", rekao je jedan od zvaničnika i dodato da će plan Pentagona potencijalno koštati milijarde dolara i da će biti potrebno da oružane snage utvrde dodatne planove.

Predsjednik Trump rekao je da namjerava da smanji broj američkih vojnika u Njemačkoj na 25.000, a američkog saveznika je optužio da ne izdvaja dovoljno za odbranu i da iskorištava Amerikance u trgovini.

Donald Trump
Donald Trump

Premijeri četiri njemačke države, u kojima se nalaze američki vojnici, apelovali su na članove američkog Kongresa da blokiraju Trumpovu odluku o povlačenju, koju aktuelni i bivši američki zvaničnici kritikuju kao politički, a ne strateški motivisanu.

Sekretar za odbranu Mark Esper bi na konferenciji za novinare u srijedu trebalo da iznese detalje plana o povlačenju i o privremenom raspoređivanju dodatnih američkih snaga u evropskim zemljama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG