Linkovi

SAD povlače oko 12.000 vojnika iz Njemačke


Američki vojni konvoj putuje iz Njemačke ka Poljskoj, arhivski snimak

Sjedinjene Države će u srijedu objaviti planove o povlačenju oko 12 hiljada vojnika iz Njemačke, što je prethodno tražio predsjednik Donald Trump, ali će gotovo polovina njih ostati u Evropi zbog tenzija sa Rusijom, saopštili su neimenovani američki zvaničnici, a prenosi agencija Reuters.

Prema planu, oko 6.400 pripadnika američke vojske će biti vraćeno kući, dok će oko 5.400 biti poslato u ostale evropske zemlje.

Zvaničnici su najavili da će uskoro početi da se povlače samo relativno male jedinice, a da će za premještanje ostalih trupa biti potrebne godine.

"Biće potrebni mjeseci za planiranje i godine za realizaciju jer je to veoma složeno", rekao je jedan od zvaničnika i dodato da će plan Pentagona potencijalno koštati milijarde dolara i da će biti potrebno da oružane snage utvrde dodatne planove.

Predsjednik Trump rekao je da namjerava da smanji broj američkih vojnika u Njemačkoj na 25.000, a američkog saveznika je optužio da ne izdvaja dovoljno za odbranu i da iskorištava Amerikance u trgovini.

Donald Trump
Donald Trump

Premijeri četiri njemačke države, u kojima se nalaze američki vojnici, apelovali su na članove američkog Kongresa da blokiraju Trumpovu odluku o povlačenju, koju aktuelni i bivši američki zvaničnici kritikuju kao politički, a ne strateški motivisanu.

Sekretar za odbranu Mark Esper bi na konferenciji za novinare u srijedu trebalo da iznese detalje plana o povlačenju i o privremenom raspoređivanju dodatnih američkih snaga u evropskim zemljama.

XS
SM
MD
LG