Linkovi

Pentagon: Svi američki vojnici moraju da se vakcinišu


Pripadnik američke vojske dobija vakcinu protiv koronavcirusa u vojnoj bazi Osan, u Južnoj Koreji (Foto: Reuters)
Pripadnik američke vojske dobija vakcinu protiv koronavcirusa u vojnoj bazi Osan, u Južnoj Koreji (Foto: Reuters)

Pripadnici američkih vojnih snaga moraju da se vakcinišu protiv Kovida COVID19, navodi se u dopisu sekretara za odbranu Lojda Ostina, koji je vojnim liderima naložio "da uvedu ambiciozne rokove za implementaciju".

Prema podacima Pentagona, više od 800.000 američkih vojnika još nije primilo vakcinu. Međutim, nakon što je vakcina kompanije Pfizer dobila trajnu dozvolu za upotrebu, Sekretarijat za odbranu uvrstio ju je u spisak obaveznih vakcina za vojnike.

U dopisu, u koji je uvid imala agencija AP, ne precizira se rok za završetak kampanje imunizacije u američkoj vojsci, ali se navodi da će vojne službe morati da redovno izvještavaju o svom napretku.

Ostin je, kako su naveli zvaničnici sekretarijata, ipak jasno stavio do znanja da očekuje da se to dogodi narednih sedmica, a ne mjeseci.

"Da bi branili naciju, potrebne su nam zdrave i pripravne snage. Poslije konsultacija sa zdravstvenim ekspertima i vojnim liderima, i uz predsjednikovu podršku, utvrdio sam da je obavezna vakcinacija protiv koronavirusa neophodna da se zaštite snage i brani američki narod", naveo je Ostin u dopisu.

Prema podacima Pentagona, više od milion i 300 hiljada vojnika je na aktivnoj dužnosti, a blizu 800.000 su pripadnici Nacionalne garde i rezervi. Do 18. avgusta, u potpunosti je bilo imunizovano njih više od milion, dok je gotovo 245.000 primilo najmanje jednu dozu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG