Linkovi

Iz budžeta Pentagona 3.6 milijardi za zid na granici sa Meksikom


Izgradnja zida na granici kod Nju Meksika
Izgradnja zida na granici kod Nju Meksika

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper odobrio je 3,6 milijardi dolara iz vojnog budžeta za izgradnju zida od 282 kilometra na granici sa Meksikom, koji predsednik Donald Trump obećava još od kampanje. Zbog toga je Pentagon morao da odloži realizaciju 127 projekata.

Zvaničnici nisu željeli da kažu koji su tačno projekti pogođeni ovom odlukom, ali su najavili da će te informacije biti dostupne javnosti pošto ih dobiju članovi Kongresa. Rekli su da je dio novca odvojen od vojnih projekata u SAD, a dio od projekata u inostranstvu.

Odluka Marka Espera je ponovo je otvorila diskusiju koja se o zidu vodi između predsjednika Trumpa i Kongresa. Trump je ranije iskoristio svoja ovlaštenja i proglasio vanredno stanje na granici sa Meksikom, što mu je omogućilo da bez odobrenja Kongresa, uzme novac iz federalnog budžeta za zid.

Kongres je kasnije izglasao poništavanje Trumpove odluke, a potom je predsjednik prvi put u svom mandatu iskoristio pravo veta.

Pentagon sada saopštava da projekti nisu otkazani, već samo "odloženi". Ipak, Sekretarijat za odbranu nema nikakve garancije da će Kongres odobriti novac za projekte koji su sada stopirani.

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper
Sekretar za odbranu SAD Mark Esper

Demokrate su kritikovale odluku Marka Espera.

"To je šamar svim pripadnicima američke vojske koji služe našoj zemlji. Predsjednik Trump je uzeo novac iz vojnog budžeta kako bi digao sopstveni ego i izgradio zid za koji je tvrdio da će ga platiti Meksiko", kazao je lider demokrata Čak Šumer.

Predsjednik Donald Trump tražio je 6,2 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom, a Kongres mu je odobrio samo 1,375 milijardi dolara iz federalnog budžeta. Predsjednik je to prihvatio kako bi se izbjegla obustava rada federalne vlade, koja je već bila zatvorena 35 dana zbog nemogućnosti Kongresa da usvoji budžet.

Ostatak novca Trump je obezbijedio iz budžeta drugih sekretarijata: 600 miliona dolara iz Sekretarijata za finansije i ukupno 6,1 milijardu dolara iz budžeta Pentagona.

Takvu odluku predsjednika odobrio je i Vrhovni sud SAD.


  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG