Linkovi

Pentagon jača sigurnost povjerljivih informacija poslije curenja tajni


ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin
ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin

Američki Sekretarijat za odbranu neće naložiti sveobuhvatnu izmjenu bezbjednosnih procedura poslije istrage curenja stotina povjerljivih dokumenata koja su ranije ove godine objavljena na internet platformama popularnim među ljubiteljima video igrica.

U izvještaju poslije sprovođenja 45-dnevne istrage, čiji rezultati su objavljeni u srijedu, traži se pooštravanje postojećih bezbjednoosnih mjera i poboljšanje komunikacije kako bi zvaničnici zaduženi za bebjednost objekata preduzeli sve neophodne mjere predostrožnosti.

"Revizijom je utvrđeno da je ogromna većina zaposlenih u sekretarijatu, sa pristupom povjeljivim informacijama o nacionalnoj bezbjednosti, pouzdana i da su sve komponente sekretarijata posvećene sigurnosti", napisao je sekretar za odbranu Lojd Ostin u memorandumu od 30. juna.

Međutim, Ostin je dodao da su u reviziji "utvrđene oblasti gdje se može i mora poboljšati odgovornost".

Privođenje osumnjičenog za curenje podataka
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Zvaničnici Pentagona u aprilu su najavili da će preispitati bezbjednosne procedure nakon hapšenja 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde Džeka Tešire.

Tešira je optužen za namjerno zadržavanje i dijeljenje povjerljivih informacija, za premještanje obavještajnih dokumenata iz bezbjednih objekata i njihovo objavljivanje, kao i fotografija drugih spisa, na platformi Diskord.

Tešira se na prošlomjesečnom sudskom ročištu izjasnio da nije kriv i ostaće u pritvoru do suđenja.

Pentagon je već pokušavao da smanji broj zaposlenih koji imaju pristup osjetljivim informacijama i zvaničnici navode da su nove preporuke dodatni korak.

"Nije postojala samo jedna tačka gdje je napravljen propust. Postoji sve veći sistem povjerljivih objekata i osoblja koje im ima pristup. U okviru toga imamo šansu da pojasnimo politiku...jer nije uvijek riječ o najjasnijim dokumentima", rekao je u srijedu novinarima visoki zvaničnik Pentagona.

Zvaničnik je naveo da treba osigurati i da zaposleni u Sekretarijatu za odbranu razumiju kada i kako da prijave kršenje bezbjednosnih protokola.

Takođe je dodao da su u toku napori da se osigura da se zaposleni stalno provjeravaju da bi nadređeni imali potrebne informacije da im ukinu pristup informacijama ako je to neophodno.

Traži se i preispitivanje fizičke bezbjednosti, uključujući instaliranje sistema koji bi identifikovali unošenje pametnih telefona ili drugih zabranjenih elektronskih uređaja u obezbijeđeni objekat.

Prema izvještaju Kancelarije direktora nacionalnih obavještajnih službi, oko 4 miliona Amerikanaca prošlo je bezbjednosnu provjeru, dok je 1,3 miliona imalo pristup strogo povjerljivim informacijama.

Nakon curenja povjerljivih informacija u aprilu, direktorka Nacionalnih obavještajnih službi Avril Hejns ocijenila je da je riječ o veoma uznemirujućem incidentu, ali je pozvala na odmjerenu reakciju i na korištenje boljih praksi.

XS
SM
MD
LG