Linkovi

Pentagon ponudio novčanu odštetu porodicama poginulih afganistanskih civila


Arhiva: Ispraćaj civilne žrtve u Afganistanu (Foto: REUTERS/Parwiz)
Arhiva: Ispraćaj civilne žrtve u Afganistanu (Foto: REUTERS/Parwiz)

Pentagon je ponudio nepoznatu novčanu sumu kao vid odštete i saučešća porodicama deset civila koji su poginuli u napadu američkih bespilotnih letjelica u Afganistanu tokom avgusta u danima uoči povlačenja američkih trupa.

Sekretarijat za odbranu saopštio je da je preuzeo obavezu koja uključuje ponudu novčane sume – uz saradnju sa State Departmentom u podršci članovima porodice koji su izrazili želju da se presele u Sjedinjene Države.

Kolin Kal, zamjenik američkog sekretara za odbranu održao održao je virtuelni sastanak sa Stevenom Kvonom, osnivačem i predsjednikom kompanije Nutrition & Education International, humanitarne organiazcije koja je angažovala Zemarija Ahmadija – jednog od poginulih u napadu dronom, izjavio je predstavnik za medije Pentagona Džon Kirbi.

Ahmadi i drugi koji su poginuli u napadu bili su nevine žrtve koje nisu krive i nisu povezane sa Islamskom državom Horasan “ niti su prijetnje američkim snagama”, rekao je Kirbi.

U napadu bespilotnim letjelicama u Kabulu poginulo je 10 civila - među kojima sedmoro djece.

Pentagon je ranije saopštio da je meta napada bio bombaš samoubica Islamske države koji je, kako je ukazano, predstavljao neposrednu prijetnju američkim trupama na aerodromu koje su sprovodile posljednje faze povlačenja iz Afganistana.

Međutim, gotovo istovremeno objavljeni su izvještaji da su u napadu bespilotnih letjelica zapadno od međunarodnog aerodrome u Kabilu poginuli civili, uključujući djecu.

Napad je izveden tri dana nakon što je bombaš samoubica Islamske države ubio 13 američkih vojnika i više afganistanskih civila. Oni su pokušavali da dopru do aviona za evakuaciju, pošto su talibani preuzeli vlast u prijestonici Afganistana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG