Linkovi

Pentagon: Ubistvo deset civila u Kabulu "tragična greška"


Afganistanski novinari ispred kuće uništene u američkom napadu dronom, 29. augusta 2021.
Afganistanski novinari ispred kuće uništene u američkom napadu dronom, 29. augusta 2021.

Američka vojska saopštila je u petak da je u vazdušnom udaru dronom u Kabulu krajem augusta ubijeno desetoro civila, među kojima sedmoro djece, i izvinila se zbog događaja koji je Pentagon nazvao "tragičnom greškom."

Visoki američki zvaničnici izjavili su da je meta napada, koji je izvršen 29. augusta, dok su strani vojnici završavali posljednju fazu povlačenja iz Afganistana, bio bombaš samoubica Islamske države, za koga se vjerovalo da će izvršiti napad na aerodrom u Kabulu.

"U vrijeme udara, bio sam uvjeren da je tako otklonjena neposredna prijetnja našim snagama na aerodromu", rekao je novinarima general Frank McKenzie​, šef američke Centralne komande. "Našom istragom je sada utvrđeno da je napad bio tragična greška."

McKenzie je izjavio da sada vjeruje da ubijeni u napadu nisu bili ekstremisti Islamske države niti su predstavljali direktnu prijetnju američkim snagama. Pentagon razmatra odštetu porodicama poginulih civila, dodao je general.

Skoro odmah poslije napada pojavili su se izvještaji da su u udaru dronom poginuli civili, među kojima i djeca. Portparol nove vlade talibana, Zabihula Mudžahid, prvo je rekao da je u napadu ubijeno sedmero ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG