Linkovi

Prijeti li Pentagonu vlastita fiskalna provalija?Ministarstvo obrane Sjedinjenih država bi moglo doživjeti veliki financijski udarac, ukoliko ne dodje do dogovora predsjednika i Kongresa o spriječavanju tzv fiskalne provalije, tj. velikog rezanja budžetske potrošnje, i povećanja poreza.

Budžetska rezanja za Pentagon bi mogla biti ogromna, 50 milijardi godišnje u narednih deset godina, a ništa manje ne bi bile ni posljedice.
Takvo upozorenje stiže od zvaničnika , uključujući zapovjednika Glavnog stožera, generala Martina Dempseya:

Ne možemo još uvijek reći precizno kolika bi bila šteta, ali je jasno da bi došlo do smanjenja broja snaga, i vojnih opcija koje su sada na raspolaganju našoj zemlji. Od sile bez premca bi mogli postati manje primjetni globalno, slabiji takmac našim neprijateljima, što bi moglo voditi drugačijoj situaciji i potencijalno povećati mogućnost sukoba., kaze general Dempsey.

Vojna prisutnost je centralni dio američke vojne strategije. Rezanje budžeta bi natjeralno mornaricu da smanji broj brodova koji operiraju u Pacifiku. I druga područja bi bila pogodjena: istraživanja, tehnologija, oružje i trening. Automatsko smanjenje ne bi direktno vodilo smanjenju broja vojnika, medjutim, kažu vojni zapovjednici, to bi značilo veliki broj ljudi u uniformi, ali bez odgovarajućeg treninga ili opreme.

Ova bi eventualna rezanja budžeta došla na već predvidjenih 487. milijardi dolara koje je Pentagon već otpisao. Ministar obrane Leon Panetta je upozorio da bi redukcije uništile novu strategiju predsjednika Obame i oslabile obranu zemlje.

Ne može se smanjiti budžet za trećinu hiljade milijardi, a ne rizikovati obrana.

O tome se većina iz obje stranke u Kongresu slaže. Republikanska senatorica Kelly Ayotte je član senatskih odbora i za budžet, i za oružane snage. Ona se brine da bi dojam oslabljenih oružanih snaga Sjedinjenih Država , ohrabrio teroriste i neprijateljske zemlje da lakše napadaju američke interese:

Brojevi govore sami za sebe, a poruka koju oni šalju je hrabrenje drugih da reagiraju, testiraju američku spremnost, i to nije dobro za bezbjednost naše zemlje., govori senatorica Ayotte.


Gotovo 80 hiljada civilnih radnih mjesta u Pentagonu je u pitanju. Zvaničnici se nadaju da će se to izbjeći. Oni takodjer razmišljaju o tome da uposlenike potaknu da uzmu do mjesec dana neplaćenog odmora.
XS
SM
MD
LG