Linkovi

Američki ministar odbrane Austin hospitaliziran, dužnosti prebačene na zamjenicu


Ministar obrane Lloyd Austin govori na brifingu za medije Pentagona u Pentagonu, 1. veljače 2024.
Ministar obrane Lloyd Austin govori na brifingu za medije Pentagona u Pentagonu, 1. veljače 2024.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin prebačen je u nedjelju u vojnu bolnicu Walter Reed radi liječenja "simptoma koji ukazuju na hitan problem mokraćne bešike", rekao je glasnogovornik Pentagona.

“Obaviješteni su zamjenik ministra odbrane i predsjedavajući Zajedničkog generalštaba. Osim toga, poslata su i obavještenja Bijeloj kući i Kongresu”, rekao je u pisanoj izjavi sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder .

Kasnije je Ryder poslao još jednu izjavu, rekavši da je oko 17 sati u nedjelju, Ostin prenio "funkcije i dužnosti ureda" na zamjenicu ministra odbrane Kathleen Hicks.

“Zamjenik ministra odbrane preuzeo je funkcije i dužnosti. Obaviješteni su predsjedavajući Zajedničkog štaba, Bijela kuća i Kongres”, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici Vojno-medicinskog centra Walter Reed rekli su da je Austin primljen u bolničku jedinicu intenzivne njege "na potpornu njegu i pažljivo praćenje" nakon što je prošao testove.

"U ovom trenutku nije jasno koliko dugo će sekretar Austin ostati u bolnici", rekli su zvaničnici u saopćenju. “Ne očekuje se da će trenutni problem sa bešikom promijeniti njegov očekivani potpuni oporavak. Njegova prognoza raka ostaje odlična.”

Ryder je rekao da će najnovije informacije o Austinovom stanju biti dostavljene što je prije moguće.

Krajem prošle godine, Austinu je dijagnosticiran rak prostate. Kritiziran je što je držao u tajnosti svoju dijagnozu, operaciju i naknadnu hospitalizaciju sa komplikacijama od zahvata.

1. februara, 70-godišnji Ostin je opisao za AP da kada mu je prvi put rečeno za dijagnoze: „Vijest me potresla. ... Iskreno, moj prvi instinkt je bio da to ostane privatno.”

„Želim da budem kristalno jasan: nismo ovo uradili kako treba. I nisam ispravno postupio. Trebao sam reći predsjedniku za moju dijagnozu raka. Trebao sam također reći svom timu i američkoj javnosti, i preuzimam punu odgovornost”, rekao je Austin 1. februara. “Izvinjavam se svojim kolegama i američkom narodu.”

Nakon što mu je ranije u decembru dijagnosticiran rak prostate, otišao je u bolnicu na hirurški zahvat 22. decembra. Sljedeće sedmice je radio od kuće, izvještava AP.

Austin je ponovo primljen 1. januara i proveo je još dvije sedmice u bolnici nakon što je doživio jak bol i primljen na odjel intenzivne njege.

Predsjednik Joe Biden i drugi ključni lideri obaviješteni su o Austinovoj dijagnozi više od nedelju dana nakon što je ponovo primljen u bolnicu.

Nedostatak Austinove objave doveo je do promjena u saveznim smjernicama i pokrenuo internu reviziju Pentagona i reviziju generalnog inspektora procedura obavještavanja njegovog odjela.

Dopisnica Pentagona Carla Babb doprinijela je ovom izvještaju. Neke informacije stigle su iz Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG