Linkovi

Pence osudio nasilje nad Rohinjama, Su Kyi odbacila kritike


Singapore US Myanmar
Singapore US Myanmar

Nasilje zbog koga je 700.000 pripadnika muslimanske Rohinja manjine bilo primorano da napusti Mijanmar je "neoprostivo", rekao je potpredsjednik SAD Mike Pence liderki Mijanmara Aung San Su Kyi (Či), na margini regionalnog skupa u Singapuru.

On je osudio "nasilje i progon" te muslimanske manjine u Mijanmaru i poručio Aung San Su Kyi da je nestrpljiv da čuje da se ostvaruje napredak u rješavanju krize nastale poslije nasilnog vojnog suzbijanja te manjine u njenoj zemlji i u obezbjeđivanju da odgovorni za te zločine odgovaraju za svoja djela.

Pens i Aung San Su Kyi sastali su se na margini godišnjeg samita Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru.

Pence je rekao i da želi da čuje da će vlasti Mijanmara omogućiti pripadnicima Rohinja manjine da se dobrovoljno vrate kući.

Američki potpredsjednik je takođe rekao da su hapšenje i osuda dva Reutersova novinara u Mijanmaru zabrinjavajući.

Juče je malezijski premijer Mahathir Mohamed neoubičajeno oštro kritikovao Su Kyi i rekao da bi ona kao bivši politički zatvorenik trebalo bolje da razumije patnje i da ne može odbraniti način na koji se u njenoj zemlji ophode prema Rohinja manjini.

Mohamed je malo umjerio stavove danas navodeći da vođe ASEAN-a pokušavaju da izbjegnu da kritikuju jedni druge.

Rekao je da su vođe te grupe razgovarali o pitanju Rohinja na radnoj večeri ali da je preovlađujuće osjećanje želja da se riješi problem.

Liderka Mijanmara Aung San Su Kyi odbacila je danas kritike potpredsjednika SAD Mike Pencea i drugih vođa oko načina kako se njena vlada ophodi prema muslimanskoj manjih Rohinja.

Odgovarajući Penceu ona je rekla da je dobro da se razmjene stavovi ali da ljudi iz Mijamnara razumiju svoju zemlju bolje nego što je bilo ko drugi razumije.

"Sigurna sam da ćete isto reći za vašu zemlju, da razumijete vašu zemlju bolje nego iko drugi", rekla je ona i dodala da su prema tome oni u boljem položaju da objasne šta se događa i kako vide razvoj stvari.

Su Kyi je de fakto vođa civilne vlade Mijanmara od kada je njena stranka pobijedila na izborima 2015. godine.

Ona ima ograničenu kontrolu zemlje prema ustavu koji je napisala bivša vojna hunta. Vojska je zadužena za bezbjednosne operacije uključujući one u provinciji Rekajn.

Su Kyi, dobitnicu Nobelove nagrde za mir, kritikuju širom svijeta zbog toga što se nije založila u odbranu Rohinja.

Amnesty International je najnovija organizacija koja joj je oduzela svoju nagradu ove nedelje navodeći kao razlog "sramotno izdavanje vrijednosti za koje se nekad zalagala".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG