Linkovi

Pelosi se pridružuje pozivu kojim se od Bidena traži da zaustavi slanje oružja Izraelu


Arhiv - Nancy Pelosi
Arhiv - Nancy Pelosi

Nancy Pelosi, bivša predsjednica Predstavničkog doma i ključna saveznica Joea Bidena, pridružila demokratama u Kongresu potpisom na pismo kojim se od predsjednika Bidena i državnog sekretara Antonyja Blinkena traži da zaustave slanje oružja Izraelu.

Podrška Pelosi, veteranke Demokratske stranke, za zaustavljanje transfera oružja u Izrael pokazala je da takav stav sve više postaje glavni u stranci.

Izraelski vojni napad na Gazu, koji je uslijedio nakon napada palestinske islamističke grupe Hamas 7. oktobra, naišao je na sve veće međunarodne kritike dok je Ministarstvo zdravlja u Gazi izvijestilo da je više od 33.000 ljudi umrlo u ratu, a uska obalna enklava pati od velike gladi. Hamasov napad 7. oktobra na Izrael ubio je 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

Pismo od petka pozvalo je Bidenovu administraciju da sprovede sopstvenu istragu o izraelskom zračnom napadu u kojem je u ponedjeljak ubijeno sedam članova humanitarne grupe World Central Kitchen.

"U svjetlu nedavnog napada protiv humanitarnih radnika i sve gore humanitarne krize, vjerujemo da je neopravdano odobravati ove transfere oružja", navodi se u pismu.

Pismo su potpisali Pelosi i 36 drugih demokrata, uključujući zastupnice Barbaru Lee, Rashidu Tlaib i Alexandria Ocasio-Cortez.

Izraelska vojska saopćila je u petak da je otpustila dva oficira i službeno izrekla opomene višim komandantima nakon što je istraga o pogibiji humanitarnih radnika otkrila ozbiljne greške i kršenja procedure. Biden je u četvrtak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u kojem je rekao da Izrael mora učiniti više da zaštiti civile ili će SAD promijeniti svoju politiku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG