Linkovi

Pelosi optužuje Bijelu kuću da pokušava da "obmane" javnost


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi na konferenciji za novinare na Capitol Hillu 2. jula 2020.
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi na konferenciji za novinare na Capitol Hillu 2. jula 2020.

Vodeći demokratski članovi Kongresa oštro kritikuju Bijelu kuću a predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi optužuje predsjednika i njegove saradnike da su pokušali da obmanu američku javnost i navedu je da povjeruje da obavještajni podaci o navodnoj ruskoj zavjeri da plati napade na američke i savezničke vojnike u Avganistanu  - nisu ozbiljni.

Pelosi je iznijela te kritike poslije povjerljivog brifinga sa direktorima CIA-e i Nacionalne bezbjednosne agencije i nedavno potvrđenim direktorom Nacionalnih obavještajnih službi.

Direktorica CIA-e Gina Haspel dolazi na brifing sa kongresnim liderima na Kapitol hilu, 2. juna 2020.
Direktorica CIA-e Gina Haspel dolazi na brifing sa kongresnim liderima na Kapitol hilu, 2. juna 2020.

Iako je odbila da komentariše same obavještajne podatke, Pelosi je izjavila da pokušaji predsjednika Trumpa i njegovih saradnika da se minimalizuje ozbiljnost informacija nisu učinili uslugu američkim vojnicima u regionu.

Dobili ste obmanu. Bijela kuća je iznijela obmanu da ako ne postoji stoprocentni konsenzus o obavještajnim podacima, pitanje se ne podiže na određeni nivo", rekla je Pelosi novinarima.

“Ne nasjedajte na to, kao što nije ni obavještajna zajednica", dodala je predsjedavajuća Predstavničkog doma. "Imaju dovoljno obavještajnih podataka da znaju šta je sljedeće mjesto gdje treba da odemo sa njima."

Visoki zvaničnici Bijele kuće, među kojima je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien, u više navrata su branili odluku da se predsjednik Trump ne obavijesti o obavještajnim podacima da su ruski obavještajci isplaćivali novčane nagrade ekstremistima povezanim sa Talibanom da vrše napade na američke i koalicione vojnike u Avganistanu.

O’Brien je u srijedu izjavio da je za tu odluku bila odgovorna zvaničnica CIA-e, koja ju je donijela "jer nije imala povjerenje u obavještajne podatke."

Trump je u srijedu na Twitteru odbacio navode kao "prevaru", smišljenu da mu se nanese politička šteta, a to je ponovio i u intervjuu za kanal Fox Business.

"Nikada nismo čuli za to jer obavještajci nisu smatrali da su informacije na tom nivou", rekao je predsjednik."Mnogi od obavještajaca ne vjeruju da se to uopšte dogodilo. Mislim da je to prevara, medija i demokrata."

Međutim, Pelosi je izjavila da je njoj ne samo jasno da je predsjednik trebalo da bude obaviješten, već da su obavještajni zvaničnici načinili propust što nisu obavijestili i Kongres o cijeloj stvari.

Pelosi i njen kolega, demokrata Chuck Schumer, lider manjine u Senatu, takođe su pozvali Trumpa da zauzme čvršći stav prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi John Ratlcliffe izlazi sa brifinga sa senatorima na Capitol Hillu, 1. jula 2020.
Direktor Nacionalnih obavještajnih službi John Ratlcliffe izlazi sa brifinga sa senatorima na Capitol Hillu, 1. jula 2020.

"Vjerujem da predsjednik nije ni blizu dovoljno čvrst prema Vladimiru Putinu", rekao je Schumer novinarima.

Pelosi i Schumer su izrazili zabrinutost zbog Trumpovog "mekog" pristupa Rusiji uprkos dokazima o prijetnjama američkim vojnicima, njegovog zahtjeva da se ukinu predložene sankcije ruskih obavještajnim i odbrambenim sektorima i prijedloga da se Rusija pozove da se ponovo pridruži G-7, grupi vodećih industrijalizovanih zemalja svijeta.

Uprkos tvrdnjama Trumpove administracije i Pentagona da obavještajni podaci o navodnoj ruskoj zavjeri nisu potvrđeni, zvaničnici kažu da prijetnja nije olako shvaćena.

Zvaničnici Bele kuće i CIA-e kažu da su informacije podijeljene sa američkim obavještajnim agencijama, vojskom i američkim saveznicima u Avganistanu, i da su preduzete mjere predostrožnosti.

Bijela kuća takođe navodi da nema dokaza da je nauđeno bilo kom američkom vojniku.

"Uvijek sve radimo u najboljem interesu svojih vojnika", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Kayleigh McEnany​ novinarima u srijedu uveče.

“Sekretarijat za odbranu kaže da ne znaju da je bilo koji Amerikanac ubijen u vezi sa ovim nepotvrđenim obavještajnim podacima koji se trenutno razmatraju", dodala je.

Američki odbrambeni i obavještajni zvaničnici odavno su zabrinuti zbog ruskog miješanja u Avganistanu, i žale se da Moskva naoružava i obučava Talibane.

U novom izveštaju Pentagona, koji je objavljen u srijedu, ne pominju se navodne novčane nagrade ali se upozorava da ruski uticaj raste.

“Rusija politički podržava Talibane da bi njegovala uticaj unutar grupe, organičila zapadno vojno prisustvo i podsticala operacije protiv Islamske države, iako Rusija javno poriče da je umiješana", navodi se u izvještaju.

Državni sekretar Mike Pompeo na konferenciji za novinare u State Departmentu, 24. juna 2020.
Državni sekretar Mike Pompeo na konferenciji za novinare u State Departmentu, 24. juna 2020.

Državni sekretar Mike Pompeo u srijedu je pokušao da ublaži zabrinutost.

"Činjenica da su Rusi angažovani u Avganistanu na način suprotstavljen Sjedinjenim Državama nije ništa novo", rekao je. "Rusi prodaju oružje kojim su ugroženi životi Amerikanaca u tom regionu već 10 godina i mi smo ulagali žalbe i primjedbe na to. Kada vidimo kredibilne informacije da Rusi ugrožavaju američke živote, odgovorićemo na ozbiljan način."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG