Linkovi

"Potpuno obaviješteni" Trump naziva izvještaj o Rusiji prevarom


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Donald Trump odbacio je obavještajne izvještaje prema kojima je Rusija možda nudila novčane nagrade ekstremistima povezanim sa Talibanima da vrše napade na američke vojnike, nakon što su visoki zvaničnici naveli da je predsjednik sada "u potpunosti obaviješten" o tom pitanju.

U seriji tweetova u srijedu, predsjednik je medijske izvještaje o obavještajnim podacima nazvao "još samo jednom prevarom", i rekao da izvor iz originalnog izveštaja New York Timesa "vjerovatno ni ne postoji."

Trump se takođe pozvao na saopštenje Pentagona da vojni zvaničnici nemaju "nikakve dokaze da potvrde informacije" o ruskom davanju nagrade ekstremistima za napade na Amerikance. "Zar ljudi još ne shvataju da je to sve prevara lažnih vijesti da okleveću mene i Republikansku partiju", napisao je predsjednik na Twitteru. "Nikada nisam bio brifovan jer informacije koje su posjedovali nisu bile na tom nivou."

Međutim, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien u srijedu je rekao reporterima u Bijeloj kući da je "predsjednik sada u potpunosti brifovan" o navodnoj ruskoj zavjeri.

Zvaničnici Bijele kuće prvo su rekli da Trump nije bio verbalno obaviješten o tim obavještajnim podacima, zato što nije mogla da se potvrdi njihova tačnost.

O’Brien je izjavio da odgovornost za tu odluku leži na osobi iz CIA-e koja podnosi izvještaj predsjedniku. "Osoba koja je inicijalno donijela odluku o tome da li predsjednik treba da bude obaviješten na brifingu u Ovalnoj kancelariji je bila visoki civilni karijerni službenik", rekao je novinarima savjetnik za nacionalnu bezbednost. "Ona je donijela odluku da predsjednik ne bude usmeno brifovan jer nije imala povjerenje u tačnost obavještajnih podataka."

Međutim, mediji među kojima su New York Times i CNN, objavili su da je dio informacija o navodnoj ruskoj operaciji bio uključen u predsjednikov dnevni brifing, sažetak glavnih obavještajnih pitanja, koji mu je podnijet krajem februara. Prema drugim izvještajima, predsjednik je dobio pisane informacije o tim podacima 2019. godine.

Portparolka Bijele kuće Kayleigh McEnany.
Portparolka Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Bijela kuća optužuje obavještajne zvaničnike koji su odali novinarima informacije o navodnom ruskom podsticanju Talibana da napadaju američke vojnike u Avganistanu da su potencijalno uništili svaku šansu da se postigne konsenzus o tome da li je postojala stvarna prijetnja po američke i koalicione vojnike.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Kayleigh McEnany ​u utorak je kritkovala "odmetnute obavještajne agente" da su ugrozili živote američkih vojnika i branila odluku da se predsednik Donald Tramp ne obavesti o, kako kaže, nepotvrđenim obaveštajnim podacima.

McEnany je na početku brifinga takođe kritikovala New York Times, koji je prvi objavio priču o navodima da je Rusija nudila nagrade borcima Talibana da ubijaju američke i koalicione vojnike u Avganistanu.

"Ništa dobro ne može da proistekne iz ovoga", rekla je reporterima. "Ko će željeti da sarađuje sa američkom obavještajnom zajednicom? Ko će biti izvor ili saradnik ako znaju da njihov identitet može da bude otkriven?"

McEnany je zatim upozorila da curenje informacija i pridavanje pažnje nepotvrđenim navodima, slabi zemlju u cjelini.

"Ovaj nivo kontroverze i neslaganja direktno ide na ruku Rusiji i, nažalost, služi njihovim interesima."

New York Times je u utorak u svom izvještavanju o ovoj priči dodao da su, prema trojici zvaničnika upoznatih sa obavještajnim podacima, američki zvaničnici presreli komunikacije i došli do podataka o velikim finansijskim transakcijama sa naloga koji kontroliše ruska vojno-obavještajna agencija na račun povezan sa Talibanima.

Trumpov vjerovatni demokratski rival na izborima u novembru, demokrata Joe Biden juče je proveo dan kritikujući predsjednika zbog ove teme.

“Ideja da nekako nije znao ili nije bio brifovan je, ako je to slučaj - zanemarivanje dužnosti", rekao je Biden.

Vjerovatni demokratski predsjednički kandidat Joe Biden
Vjerovatni demokratski predsjednički kandidat Joe Biden

Amerikanci bi trebalo da zaključe da "taj čovjek nije podoban da bude predsjednik Sjedinjenih Američkih Država", poručio je Biden.

I druge istaknute demokrate izrazile su nezadovoljstvo poslije brifinga u Bijeloj kući sa direktorom nacionalnih obavještajnih službi John Ratcliffe​, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Robertom O'Brienom i šefom osoblja Bijele kuće Markom Medouzom.

Uprkos kritikama, Bijela kuća i neki republikanci insistiraju da se obavještajnim podacima pristupalo na ispravan način. McEnany je rekla da se donose strateške odluke šta se uključuje u brifing predsjedniku. "U ovom slučaju, nije brifovan predsjednik, informacije nisu bile vjerodostojne."

Republikanski senator Jim Inhofe, predsjednik senatskog Odbora za oružane snage se slaže: "Postojala je konfuzija što se tiče naših obavještajnih podataka i u to vrijeme oni nisu bili podignuti na nivo predsjednika. Naše obavještajne agencije ni sada nisu u potpunoj saglasnosti".

U saopštenju u ponedjeljak uveče, portparol Sekretarijata za odbranu izjavio je da, dok su zvaničnici bili upoznati sa obavještajnim podacima, Pentagon "nema dovoljno dokaza da potvrdi prvobitne obavještajne izvještaje".

Pentagon je ipak preduzeo dodatne mjere predostrožnosti da bi zaštitio američke vojnike. Drugi visoki obavještajni zvaničnici takođe su nagovijestili da su nepotvrđeni podaci podijeljeni unutar američke obavještajne službe i sa saveznicima čiji su vojnici potencijalno ugroženi.

U novim medijskim izvještajima navodi se da su obaviještajni podaci o ruskom davanju nagrada Talibanima poslati Bijeloj kući prošle godine, a bili su koncentrisani na eksploziju automobila bombe u aprilu 2019. godine, kada su ubijena trojica američkih marinaca. Neki zvaničnici kažu da Trump često ne čita dnevne izvještaje koji mu se podnose, i umjesto toga više voli usmene brifinge nekoliko puta nedjeljno.

McEnany i kaže da je Trump sada brifovan o nečemu što je "nažalost u javnom domenu."

“Predsjednik čita a takođe i verbalno konzumira obavještajne podatke", izjavila je Trumpova predstavnica za medije. "Ovaj predsjednik je najinformisanija osoba na planeti Zemlji kada se radi o prijetnjama sa kojima se suočavamo."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG