Linkovi

Uz 50. godišnjicu Mirovnog korpusa: Prijateljstvo obnovljeno nakon 30 godina


Uz 50. godišnjicu Mirovnog korpusa: Prijateljstvo obnovljeno nakon 30 godina

Volonteri Mirovnog korpusa vratili su se u Sierra Leone nakog 15 godina odsustva zbog građanskog rata. Steve Kruse i Salifu Mansaray su uvjereni da će neki drugi mladi Amerikanac doći u selo u kojem je počelo njihovo prijateljtsvo, da će učiti i pomagati djeci kao što je to nekad radio i Steve Kruse.

Proteklo je punih 50 godina od osnivanja Mirovnog korpusa, američke dobrotvorne organizacije čiji su članovi širom svijeta pomagali i pomažu u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i njezi, unapređenju poljoprivredne proizvodnje i uopće poboljšavanju uvjeta života u siromašnim i nerazvijenim zemljama.

Steve Kruse, jedan od dobrovoljaca Mirovnog korpusa, obilježavajući na svoj način tu godišnjicu, vratio se ovih dana u Sierra Leone, malu afričku zemlju velikih nevolja, i obnovio prijateljtsvo koje je uspostavio prije 40 godina. On i Salifu Mansaray prvi put su se sreli prije 40 godina u jednom malom selu. Steve učitelj u seoskoj školi, a Salifu dječak koji je ukrao kruh iz pekare.

Steve Kruse
Steve Kruse

„Salifu nije išao u školu i ja sam ga upisao. Poslije nastave dolazio je i pomagao mi oko kuće. Majka mu je umrla i ostao je sa mnom“ - prisjeća se Steve.

„Bio sam bolešljiv, imao i neku ranu na stomaku... Nisam imao nikoga ko bi brinuo o meni. Steve me zavolio“ - dodaje Salifu.

On i Steve izgubili su kontakt kada se Steve vratio u Sjedinjene Države. U Sierra Leoneu izbio je građanski rat i trajao godinama.

„Gledao sam vijesti i izvještaje. I godinama nijedne dobre vijesti, samo o ratu i ubistvima. Nisam mogao znati da li je Salifu živ, da li mu se nešto desilo“ - kaže Steve.

Po okončanju rata Steve Kruse je došao do e-mail adrese jednog od zvaničnika u Sierra Leoneu i poslao mu poruku. Ubrzo je uslijedio odgovor - Salifu Mansaray je policijski narednik.

Salifu Mansaray
Salifu Mansaray

„Zamislite moju sreću kada sam ponovo uspostavio kontakt sa prijateljem nakon 30 godina. Bio sam presretan, vjerujući da ću Stevea ubrzo i vidjeti“ – takođe se prisjeća Salifu.

I to se desilo. Steve Kruse je u Sierra Leone došao tačno na 50. godišnjicu osnivanja Mirovnog korpusa i, istovremeno, 50. godišnjicu neovisnosti te zemlje. Ne samo da se sretne sa prijateljem, nego da pomogne i školi u kojoj je nekada bio učitelj.

„Salifu i ja smo donijeli neke potrepštine za školu. Želio bih da svako dijete, kao nekada Salifu, ide u školu, da mu se pruži ta šansa. Planiram osigurati nešto stipendija da bi djeca mogla početi sa školovanjem“ - kaže Steve.

„U našu nekadašnju školu donijeli smo dosta knjiga. Uz stipendije koje će, siguran sam, Steve osigurati mi razmišljamo i o drugoj pomoći siromašnoj i neobrazovanoj djeci“ - dodaje Salifu.

Steve Kruse okružen učenicima koje će učiti neki drugi volonter Mirovnog korpusa
Steve Kruse okružen učenicima koje će učiti neki drugi volonter Mirovnog korpusa

Sve što od sada pa ubuduće urade Steve Kruse i Salifu Mansaray biće osobna pomoć njih dvojice, njihovih porodica i prijatelja, kao rezultat volontiranja u Mirovnom koprusu, iskustvu kojem im je uveliko promijenilo život.

„Volontirajući za Mirovni korpus bio sam u prilici razmišljati i o drugim mjestima i ljudima, daleko od mog rodnog okruženja. Odrastao sam u Kansasu, živio u Tennesseeju, a sa Mirovnim koprusom upoznao jedan drugi svijet i živio u mjestima koja su mi bila drugi dom“ - ističe Steve.

Vrativši se u Sierra Leone, u malo selo Bafodia, u svoj drugi dom, Steve Kruse nije zatekao mnogo promjena na bolje. U Bafodiji još uvijek nema struje, ljudi po vodu idu do šumskih izvora....

I drugi volonteri Mirovnog korpusa vratili su se u Sierra Leone nakog 15 godina odsustva zbog građanskog rata.

Steve i Salifu su uvjereni da će neki drugi mladi Amerikanac doći u selo u kojem je počelo njihovo prijateljtsvo, da će učiti i pomagati djeci kao što je to nekad radio i Steve Kruse.

XS
SM
MD
LG