Linkovi

Pariz: Policija uhapsila napadača koji je ubio jednu, a ranio dvije osobe


Francuska policija osigurava pristup mostu Bir-Hakeim u Parizu, 2. decembar 2023.
Francuska policija osigurava pristup mostu Bir-Hakeim u Parizu, 2. decembar 2023.

Francuska policija uhapsila je muškarca koji je u subotu uveče ciljao na prolaznike u Parizu, ubivši njemačkog turistu nožem i ranivši još dvoje, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova.

Policija je savladala muškarca, 25-godišnjeg državljanina Francuske koji je četiri godine proveo u zatvoru zbog planiranja nasilnog djela.

Nakon hapšenja, izrazio je tjeskobu zbog umiranja muslimana, posebno u Afganistanu i na palestinskim teritorijama, i tvrdio da je Francuska saučesnik, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Napadač je nožem jurio njemački par, ubio muškarca, a zatim čekićem ranio još dvoje.

Napadač, koji nije identifikovan po imenu, napustio je zatvor nakon četiri godine 2020. i bio je pod nadzorom i na psihijatrijskom liječenju, rekao je ministar.

Smrtonosni napad dogodio se u 15. okrugu francuske prijestolnice, a napadač je nožem ubio njemačkog turistu, koji nije identifikovan. Zatim je prešao Senu na desnu obalu i čekićem napao druge dvije osobe. Detalji o žrtvama nisu odmah poznati.

Napadača je zaustavila policija, rekao je ministar, pohvalivši službenike za brzu reakciju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG