Linkovi

Paradama u SAD obilježeno 50 godina borbe za prava gej populacije


LGBTQ parada u New Yorku
LGBTQ parada u New Yorku

Velikom paradom u New Yorku obilježeno je 50 godina od sukoba između policije i pripadnika gej populalcije u baru Stonewall, što je označilo i početak formiranja modernog pokreta za prava gejeva.

Na paradi je učestvovalo više od 150 hiljada ljudi među kojima su bili i političari i poznate ličnosti, predstavninci nevladinih organizacija i korporacija.

"Vjerujem da ćemo imati najbolju proslavu Prajda u historiji svijeta", rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, inače zagovornik gej prava i sadašnji kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

LGBTQ parada u New Yorku
LGBTQ parada u New Yorku

Gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot, prva žena na čelu grada koja je gej, bila je jedna od predvodnica parade u tom gradu.

Godišnja parada za gej prava održava se od juna 1969., kada je izbila pobuna zbog policijske racije u prominentnom gej baru Stounvol Inn u New Yorku.

Ta racija je podstakla dalju borbu za prava LGBTQ populacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG