Linkovi

Zapadna Obala: “Izrael je uzeo našu zemlju, a ja za njih gradim na toj zemlji.”


Zapadna Obala: “Izrael je uzeo našu zemlju, a ja za njih gradim na toj zemlji.”
Zapadna Obala: “Izrael je uzeo našu zemlju, a ja za njih gradim na toj zemlji.”

Dobro plaćen rad i stabilan posao, što je teško naći na Zapadnoj Obali, je ono privlači palestinske radnike poput Younisa Salaha ,da rade na gradnji novih izraelskih naselja . Od njegove zarade porodica živi pristojno. Salah zaradom može platiti i terapiju za invalidnu kćerku, kojoj je inače uskraćena pomoć nadležne palestinske službe.

Palestinski lideri nedavno su najavili zabranu rada Palestincima koji rade na gradnji izraelskih naselja na Zapadnoj Obali, palestinskoj teritoriju koju Izrael drži pod okupacijom. Zabrana će stupiti na snagu za nekoliko mjeseci, ali već sada izaziva ljutnju i nesigurnost desetina hiljada Palestinaca koji ovise o dobro plaćenim poslovima na gradnji izraelskih naselja.

O dilemama sa kojima se suočavaju Palestinci koji rade za, kako kažu, okupatora govori primjer jedne palestinske porodice sa Zapadne Obale.

Odlazak na posao je jutarnja svakodnevnica za Younisa Salaha, Palestinca sa Zapadne Obale, zidara po zanimanju. On, kako i hiljade drugih, strpljivo u dugom redu čeka da prođe kroz kontrolnu tačku i uđe na prostor gradnje jevrejskog naselja. Razlog je jasan kao dan:

Younis Salah
Younis Salah

“Radim u naselju jer moram prehraniti djecu.”

Younis Salah je jedan od, kako se procjenjuje, 21 hiljadu Palestinaca-radnika koji rade na gradnji jevrejskih naselja. Za ta naselja palestinski lideri kažu da su težak kamen spoticanja u formiranju palestinske države. Najavili su zabranu takvog rada jer, kako ističu, Palestinci koji rade na gradnji naselja pomažu neprijatelju.

Abdel Hafiz Nofel, zamjenik ministra ekonomije Palestinske samouprave, kaže:

“To je proces. Krećemo se brzo u procesu odvajanja od Izraela. Ubijeđeni smo da sa Jevrejima-naseljenicima i njihovim naseljima nema načina da živimo zajedno.”

Younis Salah se iz jutra u jutro suočava sa paradoksom:

“To je ironija naše sudbine. Izrael je uzeo našu zemlju, a ja za njih gradim na toj nama oduzetoj zemlji. Čak i kada bih imao priliku raditi u arapskim zemljama, Izraelci mi ne bi dozvolili da putujem. Ja zaista nema izbora.”

Dobro plaćen rad i stabilan posao, što je teško naći na Zapadnoj Obali, je ono privlači palestinske radnike poput Younisa Salaha. Od njegove zarade porodica živi pristojno. Zaradom može platiti i terapiju za invalidnu kćerku, kojoj je inače uskraćena pomoć nadležne palestinske službe.

Ahlam Salah sa kćerkom
Ahlam Salah sa kćerkom

Ahlam Salah kaže da sanja o palestinskoj državi, neovisnoj, neokupiranoj, ali i dodaje da se i ona mora prihvatiti realnost:

“Moj suprug radi na izgradnji naselja. Nema izbora. Tako zarađuje za hranu. Želimo pristojno živjeti. Imamo djecu. Želimo da rastu dostojanstveno, a ne da trpe.”

Palestinski lideri kažu da se nadaju da će radnicima moći ponuditi neku opciju, ali do sada nisu izašli ni sa kakvom alternativom za one koji će ostati bez posla kada zabrana rada na gradnji jevrejskih naselja stupi na snagu.

Youinis Salah kaže da će palestinski lideri morati ponuditi nešto ukoliko žele da prestane raditi ono što sada radi:

“Kao vlast na našem području, mi ih poštujemo. Mogu nametnuti zabranu. Ali jedini način da je provedu je sila.”

Do tada, i u odsustvu prilika za dobar posao na Zapadnoj Obali, jutarnji redovi palestinskih radnika koji čekaju da prođu kroz kontrolnu tačku i počnu raditi za drugu, okupatorsku, stranu biće uobičajen prizor.

XS
SM
MD
LG