Linkovi

Pakistan uhapsio 44 militanata koje je Indija sumnjiči


Pakistanski zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova na press konferenciji u Islamabadu 5. marta 2019.
Pakistanski zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova na press konferenciji u Islamabadu 5. marta 2019.

Pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su uhasili desetine militnata, uključujući i brata lidera zabranjene grupe Džaiš-e-Mohamad (DžeM) koju Indija optužuje za samoubilački napad 14. februara u indijskim dijelu Kašmira, kada je poginulo više od 40 indijskih vojnika.

Samoubilački napad bio je uzrok veoma opasne eskalacije odnosa između dva susjeda oba u posjedu nuklernog oružja, među kojima decenijama tinja spor oko Kašmira na čiju cijelu teritoriju obje zemlje polažu pravo, a kontrolišu samo dijelove.

Situacija je eskalirala prošle sedmice kada je Indija izvela vazdušne udare na teritoriju Pakistana za koju tvde da je "sigurno utočište" teroristima koju su iza napada 14. februara.

Paksitan je potom uzvratio oborivši dva indijska aviona i zarobivši pilota koji je naknadno predat Nju Delhiju.

U saopštenju od utorka, pakistansko ministarstvo kaže da su uhapšene 44 osobe, uključujući i prominentne članove grupe. Naveli su da je među uhapšenima i Mufti Abdul Rauf, brat lidera Džaiš-e-Mohamada, Masuda Azara.

Ministarstvo navodi da je Rauf među imenima osumnjičenih koje im je Indija predala u dosijeu o samoubilačkom napadu izvedenom 14. februara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG