Linkovi

Pakistan 'oborio dva indijska aviona'


Mjesto nesreće u Kašmiru
Mjesto nesreće u Kašmiru

Premijer Pakistana Imran Kan izjavio je u javnom obraćanju da su u vazdušnom prostoru Pakistana oborena dva indijska borbena aviona MiG.

„Oborili smo dva njihova MiG-a. Piloti su kod nas", rekao je Kan. "Ali kuda idemo dalje? Pitam Indiju. Moramo se ponašati odgovorno”, rekao je Kan, prenosi BBC.

Vojni portparol i general-major Asif Ghafoor izjavio je da je jedan od aviona pao na teritoriju pod kontrolom Pakistana, dok je drugi pao na teritoriju Indije.

Indija je potvrdila da je "nažalost izgubila" MiG-21 i da je nestao pilot. Kako se dodaje, Indija procjenjuje situaciju.

Kan brani odmazdu Pakistana nakon vazdušnih napada u utorak od strane Indije na pakistanskoj teritoriji. On kaže da je ponudio da pomogne Indiji da istraži napad od 14. februara u kome je u Kašmiru ubijeno na desetine indijskih pripadnika bezbjednosti i izazvao tenzije.

„Rekli smo Indiji da ćemo, ako preduzme jednostranu akciju, biti prisiljeni da odgovorimo. Ali Indija je postala sudija, porota i egzekutor", rekao je Kan i naglasio da i Pakistan i Indija, kao zemlje sa nuklearnim naoružanjem, bi trebalo da se vladaju odgovorno.

Pakistan je zatvorio svoj vazdušni prostor "do daljeg", saopštila je danas Uprava za civilnu avijaciju na Twitteru.

Portparol pakistanske vojske rekao je da je civilna avijacija odluku donijela "zbog nastalih okolnosti". Izvor France Pressea rekao je da je Uprava civilne avijacije informisala sve kompanije da do novih instrukcija "obustave operacije u Pakistanu".

Indija je u utorak pokrenula udare protiv militanata u Pakistanu. Ovi napadi su bili odmazda za militantni napad na indijske trupe u Kašmiru pod indijskom upravom. Do novih tenzija je došlo nakon samoubilačkog napada 14. februara na indijski paravojni policijski konvoj u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika.

U srijedu je pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su pakistanski avioni pokrenuli vazdušne napade preko kontrolne linije koja dijeli pakistanski i indijski kontrolisani Kašmir.

Pakistan je rekao da je "preduzeo mjere u nevojne svrhe, izbegavajući ljudski gubitak i kolateralne štete".

Indijske vlasti saopštile su da su pakistanski avioni potisnuti nazad.

I Indija i Pakistan tvrde da Kašmir ima muslimansku većinu, ali kontrolišu samo njegove dijelove. Dvije zemlje su vodile tri rata i ograničen sukob od nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine - i svi osim jednog odnosili su se na pitanje Kašmira.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG