Linkovi

Bespilotne letjelice - jedini način da se Amerika obračuna s teroristima u Pakistanu?


Pakistanski ekstremisti sve su češće meta bespilotnih letjelica kojima se upravlja s Floride
Pakistanski ekstremisti sve su češće meta bespilotnih letjelica kojima se upravlja s Floride

Ujedinjeni narodi predlažu održavanje summita ključnih vojnih sila na kojem bi se pojasnila ograničenja u korištenju bespilotnih letjelica

Ujedinjeni narodi pozivaju administraciju predsjednika Obame da prekine s korištenjem bespilotnih letjelica, u napadima na teroristička uporišta uzduž pakistanske granice s Afganistanom. Kritičari korištenja takvih letjelica tvrde da je u takvim napadima u posljednje dvije godine ubijeno na stotine civila. Unatoč kritikama, analitičari kažu da američka vlada navjerojatnije neće mijenjati svoju taktiku.

Sjedinjene Države, u borbi protiv terorista u Pakistanu, sve više koriste bespilotne letjelice, a takva je praksa osuđena od strane kritičara koji tvrde da je o riječ o atentatima koji krše međunarodno pravo. Treći po rangu čelnik al-Qaide, Mustafa Abu al-Yazid, ubijen je raketom ispaljenom iz jedne takve bespilotne eltjelice u plemenskom području Pakistana, samo dan prije nego je svjetska organizacija objavila svoje izvješće u kojem se Sjedinjene Države pozivaju da se suzdrže od korištenja bespilotnih letjelica izvan ratnih zona, kao što je Pakistan.

Peter Singer, vojni stručnjak na Institutu Brookings u Washingtonu kaže: "Riječ je o temeljnoj razlici kada vojska koristi tehnologiju u jasno određenim ratnim područjima, poput Afganistana, i nešto maglovitijeg protuterorističkog programa, čiji je cilj ubiti neprijatelja, a kojeg vode obavještajne agencije.“

Administracija predsjednika Obame nije povtrdila postojanje takvog programa, kojeg vodi CIA. Pakistan se javno protivi praksi ubijanja terorista, ali tamošnja obavještajna služba Americi osigurava podatke o metama tih zračnih napada. "Ti se napadi, naravno, izvode. CIA može to zanijekati, a pakistanska vlada, ne samo da zna da se oni izvode, nego i pomaže cijelu operaciju. Na primjer, prije nekih godinu dana je objavljeno da su bespilotne letjelice uzlijetale iz pakistanskih vojnih baza" - kaže Peter Singer.

Reuel Marc Gerecht, obavještajni analitičar u Zakladi za obranu demokracija u Washingtonu, o korištenju bespilotnih letjelica kaže: "Da Pakistanci, koji su najizravnije umiješani u cijelu situaciju, doista žele da se zaustave takvi zračni napadi, onda bi predstavnici vlade te zemlje bili glasniji u protivljenju tim operacijama koje bi mogli i zaustaviti“.

Za boravka u Pakistanu, u listopadu prošle godine, državna tajnica Hillary Clinton nije željela razgovarati sa svojim domaćinima o temi bespilotnih letjelica. No, u ožujku ove godine, pravni savjetnik State Departmenta, branio je taktiku ubijanja osumnjičenih terorista u napadima iz bespilotnih letjelica ocijenivši je zakonitom zbog sukoba s al-Qaidom.

U izvješću Ujedinjenih naroda navodi se da bi Sjedinjene Države trebale objaviti koliko je bilo civilnih žrtava u takvim napadima. U istom se izvješću izražava bojazan da je ubijanja civila učestalije zato što se bespilotnim letjelicama upravlja preko kompjutera smještenih daleko od bojišnica.

Peter Singer, koji podržava tu taktiku kada su u pitanju teroristička uporišta u Pakistanu, kaže da bespilotne letjelice posjeuje više od 40 zemalja. "U Pakistanu su sklonište teroristički vođe koji su odgovorni za niz zločina i koji planiraju izvesti nove. Oni se skrivaju u područjima koja su nedostupna. Njih ne možete uhvatiti, ne možete natjerati lokalnu vladu da to učini i jedini način da ih se eliminira jeste napasti ih iz daljine“.

Ujedinjeni narodi predlažu održavanje summita ključnih vojnih sila na kojem bi se pojasnila ograničenja u ubijanjima uz pomoć naoružanih bespilotnih letjelica.

XS
SM
MD
LG