Linkovi

Pakistan: Pristalice bivšeg premijera planiraju marš do glavnog grada u znak protesta zbog njegovog hapšenja


Nemiri nakon hapšenja
Nemiri nakon hapšenja

Pristalice Imrana Khana planiraju u srijedu marširati u Islamabad, gdje je bivši pakistanski premijer u pritvoru zbog slučaja korupcije, što je izazvalo strah od novih sukoba sa sigurnosnim snagama.

Usluge mobilnih podataka u zemlji su zatvorene, a Twitter, YouTube i Facebook prekinuti. Televizija je prenijela razvodnjenu reportažu o nasilju koje je izbilo u utorak.

Vlasti u tri od četiri pakistanske provincije uvele su hitnu naredbu o zabrani svih okupljanja nakon što su se Khanove pristalice sukobile s policijom.

Khana je u utorak uhapsila pakistanska agencija za borbu protiv korupcije iz Višeg suda u Islamabadu. Policija je saopštila da će se sudsko ročište održati u policijskoj postaji u kojoj se nalazi.

Hapšenje je uslijedilo dan nakon što je moćna vojska u zemlji prekorila Khana što je više puta optužio višeg vojnog oficira da je pokušao organizirati njegovo ubistvo i bivšeg načelnika oružanih snaga da stoji iza njegovog smjenjivanja s vlasti prošle godine.

Kao odgovor, njegova pakistanska stranka Tehreek-e-Insaf (PTI) pozvala je na "gašenje" širom zemlje, pri čemu su se Khanove pristalice sukobile s policijom u mnogim gradovima i jurišale na vojne zgrade u Lahoreu i Rawalpindiju, prema svjedocima i video snimcima koje je podijelila njegova stranka.

Pristalice u sjeverozapadnoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa pozvane su da se okupe rano u srijedu u gradu Swabi kako bi u sklopu konvoja krenuli za Islamabad, napisala je stranka na Twitteru.

Potpredsjednik PTI-ja Shah Mahmood Qureshi rekao je da je više rukovodstvo stranke bilo u Islamabadu da se sastane sa Khanom i da će se obratiti Vrhovnom sudu kako bi se osporio nalog Višeg suda u Islamabadu koji smatra da je Khanovo hapšenje zakonito.

"Nastavljamo da pozivamo radnike porodice PTI, pristalice i narod Pakistana na ulice na miran protest protiv ovog neustavnog ponašanja", napisao je Qureshi na Twitteru.

Glasnogovornik policije rekao je Reutersu u srijedu da Khan neće biti izveden na sud i da će se njegovo zakazano saslušanje održati na lokaciji gdje se nalazi u pritvoru u području policijskih linija Islamabada.

Najmanje jedna osoba je ubijena u utorak, a 12 je povrijeđeno, uključujući šest policajaca, u sukobima u južnom gradu Quetta, rekao je pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Ziaullah Langove.

Khan, 70, heroj kriketa koji je postao političar, svrgnut je s mjesta premijera u aprilu 2022. u parlamentarnom glasanju o nepovjerenju. Khan nije usporio svoju kampanju protiv svrgavanja, iako je ranjen u novembarskom napadu na njegov konvoj dok je predvodio protestni marš do Islamabada pozivajući na vanredne opće izbore.

Njegovo hapšenje dolazi u vrijeme kada se Pakistanci povlače od najgore ekonomske krize u posljednjih nekoliko decenija, sa rekordno visokom inflacijom i anemijskim rastom. Paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda je odgođen mjesecima iako su devizne rezerve jedva dovoljne da pokriju mjesečni uvoz.

Slučaj korupcije jedan je od više od 100 registrovanih protiv Khana od njegovog svrgavanja nakon četiri godine na vlasti. U većini slučajeva, Khan se suočava sa zabranom obavljanja javnih funkcija ako bude osuđen, a nacionalni izbori zakazani za novembar.

Politički sukobi uobičajeni su u Pakistanu, gdje nijedan premijer još nije ispunio puni mandat i gdje vojska vlada skoro polovinu istorije zemlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG