Linkovi

U eksploziji bombe u Pakistanu pred sutrašnje izbore poginulo 24 ljudi


Pripadnik paravojnih snaga stražari pored puta, pred opšte izbore 8. februara, u Karačiju, u Pakistanu, 7. februara 2024. (Foto: AP/Fareed Khan)
Pripadnik paravojnih snaga stražari pored puta, pred opšte izbore 8. februara, u Karačiju, u Pakistanu, 7. februara 2024. (Foto: AP/Fareed Khan)

Pakistanske vlasti saopštile su u srijedu da su najmanje 24 osobe poginule, a na desetine povrijeđeno u dvije eksplozije bombe koje su pogodile kancelarije za izbornu kampanju u jugozapadnoj provinciji Beludžistan.

Smrtonosni bombaški napadi u okruzima Pišin i Kila Saifulah podstakli su zabrinutost za bezbjednost uoči nacionalnih izbora koji se održavaju u četvrtak u zemlji od oko 241 miliona ljudi.

"Važno je naglasiti da će se zakazani izbori odvijati kako je planirano", rekao je portparol pokrajinske vlade Jan Ačakzaj.

On je dodao da "teroristima" neće biti dozvoljeno da potkopaju "ključni demokratski proces".

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za nasilje, koje se dogodilo nedjelju dana pošto je bomba eksplodirala na predizbornom skupu u drugom okrugu u Beludžistanu i ubila pet ljudi. Regionalni ogranak Islamske države, poznat kao Islamska država-Horasan, preuzeo je odgovornost za taj bombaški napad.

Privremeni premijer Pakistana Anvar-ul-Hak Kakar osudio je bombaške napade u srijedu i potvrdio posvećenost svoje vlade da obezbijedi mirne izbore u zemlji, navodi se u saopštenju njegove kancelarije u Islamabadu.

Ova južnoazijska država rasporedila je desetine hiljada policijskih i paravojnih snaga na biračka mjesta širom zemlje kako bi osigurala bezbjednost birača tokom izbora za nacionalnu i četiri pokrajinske skupštine.

Portparolka Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava u utorak je osudila sve akte nasilja protiv političkih partija i kandidata u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG