Linkovi

Kongres bi mogao danas usvojiti paket pomoći vrijedan 1,9 hiljada milijardi dolara


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP /Patrick Semansky)
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP /Patrick Semansky)

Očekuje se da će američki Predstavnički dom u srijedu usvojiti paket pomoći za koronavirus od 1,9 hiljada milijardi dolara čiji je cilj finansijsko poticanje američkih domaćinstava i preduzeća. To bi predsjedniku SAD Joe Bidenu, koji je predložio novu ekonomsku pomoć, omogućilo da potpiše zakon kasnije ove nedjelje.

Usvajanje prijedloga, koji predstavlja jednu od najvećih mjera protiv siromaštva u SAD od 1960-tih, predstavljalo bi veliki pobjedu za demokrate koji imaju većinu u Kongresu i predsjednika Bidena, manje od dva mjeseca nakon što je preuzeo predsjednički mandat, ocijenjuje agencija Reuters.

"To je zaista samo pitanje papira. Međutim, glasaćemo čim budemo mogli", rekla je za kablovsku mrežu CNN članica Predstavničkog doma Katherine Clark​, pomoćnica predsjedavajuće donjeg doma Kongresa.

Senat, koji kontrolišu demokrate, usvojio je svoju verziju zakonskog prijedloga u subotu nakon maratonske sjednice. Gornji dom Kongresa je eliminisao ili izmijenio neke odredbe prvobitnog prijedloga usvojenog u Predstavničkom domu, ukljućujući i povećanje minimalne cijene rada na federalnom nivou, na 15 dolara za sat.

Zbog izmjena koje je Senat usvojio, prijedlog o novoj pomoći zbog pandemije mora ponovo da odobri Predstavnički dom prije nego što ga Biden potpiše.

Donji dom Kongresa je kasno u ponedjeljak i dalje čekao da bude proslijeđena verzija zakonskog predloga usvojena u Senatu. Međutim, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je novinarima da će ga zakonodavci razmotriti "najkasnije u srijedu ujutro".

Demokrate imaju veoma tijesnu većinu u Predstavničkom domu, što znači da ne mogu da dozvole da veliki broj njihovih kolega glasa protiv prijedloga.

Prva verzija je u Predstavničkom domu usvojena bez podrške republikanaca, a protiv je glasalo i dvoje umjerenih demokrata. Jedan od njih rekao je u ponedeljak da će sada podržati zakonski predlog sa izmjenama koje je usvojio Senat.

Republikanci, koji su na početku pandemije podržavali ekonomsku pomoć, kritikovali su Bidenov prijedlog kao preskup.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG