Linkovi

Ozonska rupa iznad Antarktika doseže svoj maksimum i najveća je u nekoliko proteklih godina


This image made available by NASA shows a map of a hole in the ozone layer over Antarctica on Sunday, Oct. 20, 2019. The purple and blue colors indicate the least amount of ozone, and the yellows and reds show the most.

Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS), koju provodi Evropski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) u ime Europske komisije, izvještava da je ozonska rupa iznad područja Antarktika dosegla svoj maksimum. I ne samo to – ove godine je rupa bila nešto veća nego prethodnih godina. 

I dok su se emisije stakleničkih gasova privremeno smanjile usljed posljedica pandemije i vanredne situacije, zbivanja iz 2020. nisu imala puno utjecaja na problematiku ozonske rupe. "Ozonska rupa" je termin koji označava smanjenu koncentraciju ozona - alotropske modifikacije kisika, u gornjim slojevima atmosfere, a koji sprječava da opasne ultravioletne (UV) zrake dospiju u niže slojeve atmosfere. Ozon je inače otrovan plin, ali u gornjim dijelovima atmosfere ima ovu ulogu važnu po živi svijet na našoj planeti.

Nažalost, pod dejstvom nekih gasova koje proizvodi čovjek, kakvi su hlorofluorougljici (CFC), hidrohlorofluorougljici (HCFC) i hidrofluorougljici (HFC), molekule ozona se uništavaju. Ovi gasovi ne spadaju u stakleničke gasove i efekat globalnog zagrijavanja usljed povećanja koncentracije stakleničkih gasova u atomosferi i gasovi koji oštećuju ozon su odvojeni fenomeni.

Montrealski protokol, multilateralni je protokol potpisan 1987. koji je omogućio okvir djelovanja u sprječavanju širenja ozonske rupe i upotrebe tvari koje uništavaju ozon.

Ove godine je zabilježena pojava jedne od najvećih i najdubljih ozonskih rupa u posljednjih nekoliko godina. Primijećeno je da su se koncentracije stratosferskog ozona na Antarktiku smanjile na gotovo nultu vrijednost na visinama oko 20 do 25 km.

„Nakon neobično male i kratkotrajne ozonske rupe u 2019. godini, koju su pokretali posebni meteorološki uslovi, i ove godine registriramo prilično veliku, što potvrđuje da moramo nastaviti provoditi Montrealski protokol o zabrani emisija hemikalija koje oštećuju ozonski omotač.“, prokomentarisao je Vincent-Henri Peuch, direktor Službe za praćenje atmosfere Copernicus pri ECMWF

XS
SM
MD
LG