Linkovi

Losangeleski Ozomatli s albumom “Fire Away” bučno i zabavno, baš na vrijeme za početak ljeta


Losangeleski Ozomatli s albumom “Fire Away” bučno i zabavno, baš na vrijeme za početak ljeta
Losangeleski Ozomatli s albumom “Fire Away” bučno i zabavno, baš na vrijeme za početak ljeta

Glazba Ozomatlija sraz je cijelog mnoštva stilova - i sambe i comparse i jazza i rocka i rapa i reggaea i jamajčanske ragge i indijske rage i East LA R&B-ija i njuorlenskog second-linea i world fusiona...

“Vozite se niz Sunset Boulevard, zatvorite svoj stereo, spustite prozore na svom autu i glazba koja dopire iz svih drugih automobila, bila to salsa, cumbia, merengue, hip hop, funk, bilo što i sve to zajedno, taj ludi spoj, ta kakofonija zvukova, to vam je, znate, Ozomatli,” tako su, prije nekoliko godina, svoj bend u intervjuu za NPR opisala dvojica njegovih članova – Ulises Bella i Jiro Yamaguchi.

Tako nekako i zvuči “Are You Ready?”, prva s njihovog novog, petog studijskog albuma “Fire Away.” Kao vesela ulična parada, ima sve karakteristike Mexifunk Ozomatlija...

Glazba Ozomatlija sraz je cijelog mnoštva stilova, uz već spomenute, i sambe i comparse i jazza i rocka i rapa i reggaea i jamajčanske ragge i indijske rage i East LA R&B-ija i njuorlenskog second-linea i world fusiona... i koristi razna glazbala, južnoamerička, afrička, perzijska, indijska (u “Are you Ready, svojim glasovima, i nogama, pridružuju im se Good Hope Tsalanang Cultural Group Gumboot Dancers, iz jednog dječjeg doma u Johannesburgu). Sa svakim svojim albumom Ozomatli nas i vodi po cijelom svijetu tako što nas vodi po svojem - Los Angelesu.

Producent Tony Berg svoj rad na albumu “Fire Away” opisuje riječima: Raditi s Ozomatlijem isto je što i biti, istovremeno, na svih sedam kontinenata.

Pankulturalni Ozomatli, koji broji sedam do deset članova, već nekoliko godina i putuje svijetom, od Jordana do Nepala, Vijetnama, Indije, Tunisa, Južne Afrike, Egipta... kao kulturni ambasadori američkog Državnog tajništva.

“Malagasy Shock,” jedna od 11 pjesama novog albuma, rezultat je njihova nedavna gostovanja, u okviru turneje za State Department, na Madagascaru kad je vokalist i gitarist Raúl Pacheco na mokroj pozornici umalo poginuo od strujnog udara. “Sometimes you are shocked into realizing life must be lived with a profoundly energetic fervor... and sometimes, you are actually shocked!”

Ozomatli, ili Ozo, kako bend još zovu, osnovan je 1995. godine, u Los Angelesu. Ime su sebi dali prema riječi iz jezika Nahuatl, za asteški astrološki simbol majmuna; Ozomatli je i asteški Bog plesa, vatre, nove žetve i glazbe.

Raznovrsnosti glazbenih stilova dodaju, na albumu “Fire Away,” i malo bluesa, malo rockabillyja, u kontroverznoj “Gay Vatos In Love,” kojom daju svoj doprinos kalifornijskoj raspravi o istospolnim brakovima: “Vjerujete li da ljubav zaslužuju svi? Mi kažemo, neka svatko sâm bira koga će voljeti i kako će voljeti drugoga.” Uvrstili su i par tiših, sporijih folk-balada, poput “Love Comes Down” i “It’s Only Time.” Ona pod naslovom “45” pod utjecajem je šezdesetih i Staxa; “Nadas Por Free” je Spanglish rap, s marimbom i trubama; “Elysian Persuasion” čisti P-funk.

Trostruki dobitnici nagrade Grammy, Ozomatli su i glasni aktivisti, lijevo orijentirani, i njihova je glazba često puna društvenih komentara. Na ovom albumu – “Fire Away” – njih nema. Ozomatli su pustili da do izražaja dođe samo ona njihova druga karakteristika – lakrdijaštvo, dobra buka, grozničava energija, zabava. Bilo kao izaslanici, mira i ljubavi, bilo kao klaunovi, Ozomatli, po riječima kritičara Washington Posta, dobro znaju da smijehom i plesom mogu ljude ujediniti na načine o kojima političari mogu samo sanjati. Album “Fire Away” zaključuju ludom punk-rancherom “Caballito.”

Bendu ove godine predstoji suradnja sa Boston Pops Orchestra, povodom 125. obljetnice osnivanja tog znanog orkestra, i turneja Kinom i Mongolijom, kao kulturni ambasadori američkog Državnog tajništva.

Onaj drugi slavni bend iz Los Angelesa, iz East LA-a – Los Lobos – upravo je otpočeo svoju evropsku turneju. Iduće subote – ekskluzivni intervju s jednim od “vukova,” pred njihovo prvo gostovanje, prvi nastup u Hrvatskoj, u Zagrebu, 13. svibnja, i njihova poruka publici Boogalooa.

XS
SM
MD
LG