Linkovi

Ocu rečeno da je njegova kćerka mrtva. Sada se vjeruje da je živa i da je talac u Gazi


Oteta izraelska djevojčica Emily Hand. (Foto: Yael Shahrur Noah via AP)
Oteta izraelska djevojčica Emily Hand. (Foto: Yael Shahrur Noah via AP)

Emily Tony Korenberg Hand proslavila je osmi rođendan prošle godine lutajući sa prijateljima i porodicom među žonglerima, akrobatama i hodačima na štulama na tematskoj zabavi sa elementima cirkusa u Kibucu Beeri, nedaleko od Pojasa Gaze.

Ove jeseni, kada je napunila devet godina, nije bilo zabave. Vjeruje se da je Emily negdje u Gazi među taocima koje su zarobili ekstremisti Hamasa koji su napali kibuc 7. oktobra, kada je ubijeno ukupno oko 1.200 ljudi, a oteto 240.

"Ona neće ni znati da joj je rođendan. Neće znati koji je dan", rekao je njen uplakani otac Thomas Hand. "Možete li zamisliti strah?"

Ubrzo poslije napada Hamasa, upravnici kibuca Beeri su rekli Handu da je Emily među žrtvama, nakon što je provela noć u kući prijatelja u kibucu. Njegov šok i tuga zbog te vijesti bili su pomiješani sa utjehom.

"Na neki način mi je laknulo jer bih to radije nego da su je uzeli kao taoca", govori Hand. "Rekli su mi da je Emily pronađena. Pronađena je u kibucu, mrtva. Nikada neću zaboraviti te riječi."

Ali, 31. oktobra Handov svijet se ponovo okrenuo naglavačke.

Tada ga je izraelska vojska obavijestila da njeno tijelo nije pronađeno, niti je njen DNK nađen u tragovima krvi među žrtvama u Beeriju. Nije bilo krvi u skloništu koje bi koristila, niti u kući u koju je otišla da prespava.

"Morao sam da potpuno promijenim način razmišljanja i svarim ovu novu informaciju. A kada su mi to saopštili, samo sam rekao: 'Ne, ne, ne, ne', kazao je prije nego što mu je "pukao" glas u razgovoru za AP.

Handu i njegovoj kćerki, oboje dvojnim irsko-izraelskim državljanima, ovo nije prva tragedija. Kada je Emily imala dvije i po godine, njena majka, Liat Korenberg, umrla je od raka dojke. Korenberg i Hand se nikada nisu vjenčali i živjeli su odvojeno, ona u Haifi, a on u Beeriju.

Prije nego što je Liat umrla, ona i Emily su se uselile kod Handa u Beeri kako bi se Emily lakše prilagodila. Liat se borila sa rakom nešto više od dvije godine.

U kibucu, Emily se brzo sprijateljila i skrasila u školi. Ima različita interesovanja: brazilski ples, džudo, odbojku, tenis i klavir. Ona voli gimnastiku. Odlična je u akademskim studijama.

"Ove godine je željela da nauči gitaru. Nadam se da će se to desiti", rekao je njen otac.

Emily je, kako je rekao, bila liderka među svojim prijateljima. "Ona nije zahtijevala da bude vođa. Ljudi su je samo pratili", rekao je on.

Thomas Hand bio je ranije oženjen Narkis Hand, sa kojom ima dvoje djece.

Emily je bliska sa Narkis i njenom sada odraslom polubraćom i sestrama, među kojima je i 26-godišnja Natalie. Oni također žive u Beeriju, tijesno povezanoj zajednici koju je Hand otkrio kao volonter prije nego što je odlučio da ostane prije 30 godina.

"Emily je voljela da kuha, radila je to zajedno sa Natalie", rekao je Hand, rodom iz Dublina. "Narkis je zaista postala Emilyjina druga majka."

U poruci sestri, Natalie je rekla za Times of Israel: "Želim da ti kažem da činimo sve da te vratimo kući. Znamo da si talac. Toliko te volimo i nedostaješ nam."

Hand je bio u New Yorku radi intervjua za medije, a onda je u petak na Times Squareu otkrio bilbord sa likom Emily.

To je prvi od stotina koji će se pojaviti širom Sjedinjenih Država sa slikama talaca. Istovremeno, neki demonstranti nastavljaju da cijepaju postere sa likovima talaca.

Bilbord se, rekao je Hand, ne može pocijepati.

"Možete li da zamislite kroz šta to jadno dijete prolazi svaki dan, uplašeno za svoj život?", rekao je. "Smrt. Smrt u mojoj glavi je lakša opcija."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG