Linkovi

Otac i sin povezani sa ubistvima muslimana u Novom Meksiku


Molitva jedinstva protiv antišiitske mržnje nakon ubistava četvorice muslimanskih muškaraca u Albuquerqueu, Novi Meksiko, SAD, 12. augusta 2022.
Molitva jedinstva protiv antišiitske mržnje nakon ubistava četvorice muslimanskih muškaraca u Albuquerqueu, Novi Meksiko, SAD, 12. augusta 2022.

Policija vjeruje da je sin glavnog osumnjičenog za ubistvo četvorice muslimanskih muškaraca također imao ulogu u ubistvima koja su potresla muslimansku zajednicu u najvećem gradu u Novom Meksiku.

Podaci sa mobilnog telefona pokazuju da je Shaheen Syed (21) bio u istoj "općoj oblasti" grada Albuquerquea u državi Novi Meksiko kao i njegov otac 5. augusta kada je ubijen 25-godišnji autoprevoznik Naeem Hussain, navodi se u podnesku federalnog tužioca za saslušanje o pritvoru u ponedjeljak tokom kojeg je Syedu odbijena kaucija.

Syedov advokat John Anderson rekao je da su optužbe "izuzetno tanke i spekulativne".

Policija je prošle sedmice optužila njegovog oca, Muhammada Syeda, za dva ubistva i povezala četiri ubistva s ličnim mržnjama.

„Službenici za provođenje zakona također su nedavno otkrili dokaze koji, čini se, povezuju optuženog Shaheen Syed sa ovim ubistvima”, navodi se u podnesku.

Agenti vjeruju da je Shaheen Syed promatrao Naeema Hussaina kako dolazi 5. augusta na dženazu dvojici ubijenih muslimana, a zatim je slijedio Hussaina do parkinga gdje je ubijen iz vatrenog oružja.

Tužioci nisu pružili dokaze o ostalim ubistvima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG