Linkovi

Policija Novog Meksika traži pomoć građana dok istražuje ubistva četvorice muslimana


Vozilo koje se traži
Vozilo koje se traži

Policija u Novom Meksiku je zatražila u nedjelju pomoć građana u lociranju "vozila od interesa" u istrazi ubistava četvorice muslimanskih muškaraca u Albuquerqueu počinjenih u proteklih devet mjeseci koja su, prema vjerovanju istražitelja, povezana.

Najnovija žrtva, kako je saopštila policija, ubijena je iz vatrenog oružja u petak uveče.

Sva trojica muškaraca, kao i prva žrtva koja je ubijena iz vatrenog oružja proškog novembra, bili su muslimani pakistanskog ili afganistanskog porijekla koji su živjeli u Albuquerqueu, najvećem gradu u državi, saopštila je policija.

Guvernerka Michelle Lujan Grisham okarakterizirala je ubistva kao "ciljana ubistva muslimanskih stanovnika".

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u nedjelju poruku na Twitteru u kojoj izražava solidarnost sa muslimanskom zajednicom, dodajući: "Ovim napadima iz mržnje nije mjesto u Americi".

Policijski zvaničnici Albuquerquea rekli su na konferenciji za novinare da slijede brojne tragove i objavili su fotografije tamnosivog volkswagen vozila koje opisuju kao "vozilo od interesa" u istrazi.

Ostalo je nejasno kako je automobil vezan za slučaj, a policija je rekla da tek treba da utvrdi da li u istrazi traže jednog ili više osumnjičenih.

Tri posljednje žrtve pripadale su istoj džamiji, rekao je Tahir Gauba, glasnogovornik Islamskog centra Novog Meksika.

Zvaničnici nisu otkrivali identitet muškarca koji je ubijen u petak dok ne budu obaviješteni najbliži rođaci.

Gauba je rekao da je ubijen ubrzo nakon što je prisustvovao sahrani dvije prethodne žrtve.

Muhammed Afzaal Hussain (27) direktor planiranja za grad Espanola koji je emigrirao iz Pakistana, ubijen je 1. augusta ispred svog stambenog kompleksa. Aftab Hussain (41) iz afganistanske zajednice u Albuquerqueu, pronađen je mrtav 26. jula u blizini gradske međunarodne četvrti, saopštila je policija. Hussain je radio u timu za kampanju za predstavnicu SAD-a Melanie Stansbury iz Novog Meksika.

Policija je saopštila da tretira ta dva ubistva, zajedno sa ubistvom od petka i ubistvom 62-godišnjeg Mohammada Ahmadija, također muslimana iz Afganistana, koji je 7. novembra ubijen iz vatrenog oružja na parkingu ispred halal supermarketa i kafe.

"Postoji nekoliko zajedničkih stvari sa sva četiri ubistva", rekao je portparol gradske policije Gilbert Gallegos novinarima u nedjelju.

Upitan da li istražitelji smatraju da su ubistva zločini iz mržnje, Gallegos je rekao: "Mržnja je određena motivom, a taj motiv u ovom trenutku ne znamo."

Gauba je procijenio da 3.000 do 5.000 muslimana živi u i oko Albuquerquea, grada sa više od 564.000 stanovnika, i oni čine oko 85% muslimanskog stanovništva cijele države.

Državna policija Novog Meksika, FBI i Služba maršala SAD-a su među agencijama koje pomažu u istrazi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG