Linkovi

Osumnjičeni za masovno ubistvo u Kaliforniji izvršio samoubistvo


Pripadnici specijalnih policijskih snaga pretražuju kombi u kojem je pronađeno tijelo osumnjičeng za masovno ubistvo u Monterey Parku u Kaliforniji. (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Pripadnici specijalnih policijskih snaga pretražuju kombi u kojem je pronađeno tijelo osumnjičeng za masovno ubistvo u Monterey Parku u Kaliforniji. (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Naoružani napadač ubio je u subotu uvečer desetero ljudi u plesnoj dvorani gdje se održavala proslava lunarne Nove godine blizu Los Angelesa u Kaliforniji, a zatim izvršio samoubistvo tokom policijske potjere u nedjelju.

Šerif okruga Los Angeles Robert Luna rekao je u nedjelju veče da je osumnjičeni identifikovan kao 72-godišnji Huu Can Tran, i da se vjeruje da nema drugih napadača. Motiv napada nije poznat.

U pucnjavi u sali plesnog studija Star Ballroom u gradu Monterey Park ubijeno je pet žena i petero muškaraca, a ranjeno još 10 osoba. Sedmero je i dalje u bolnici, od kojih je jedna osoba u kritičnom stanju. Napadač je zatim, nekih 20 do 30 minuta kasnije, ušao u plesnu salu u obližnjem gradu Alhambra, ali su mu prisutni oteli pištolj.

"Razoružale su ga dvije osobe koje smatram herojima. Spasili su živote. Moglo je da bude mnogo gore. Na drugom mjestu smo pronašli poluautomatski pištolj", rekao je Luna na konferenciji za novinare.

Poslije pokušaja drugog napada, osumnjičeni je pobjegao u bijelom kombiju, koji je policija opkolila u obližnjem gradu Torrance.

Tokom opsade, policajci su upali u kombi u kojem su pronašli tijelo osumnjičenog sa prostrijelnom ranom, kao i pištolj.

Masakr, koji je izazvao strah u velikoj azijsko-američkoj zajednici u Monterey Parku i Alhambri, peto je masovno ubistvo u Americi ovog mjeseca. To je najsmrtonosniji napad od 24. maja, kada je ubijena 21 osoba u pucnjavi u osnovnoj školi u Uvaldeu u Texasu.

Monterey Park je grad od oko 60.000 stanovnika na istočnom obodu Los Angelesa i u njemu žive uglavnom imigranti iz Kine ili prva generacija Amerikanaca azijskog porijekla.

Pucnjava se dogodila u samom centru grada, gdje su ulice ukrašene crvenim lampionima u znak proslave lunarne Nove godine. Proslava u Monterey Parku je jedna od najvećih koje se održavaju u Kaliforniji. Ranijih godina, u dvodnevnoj proslavi učestvovalo bi i do 100.000 ljudi. Međutim, događaji planirani za nedjelju su otkazani poslije pucnjave.

Predsjednik Joe Biden je u saopštenju osudio masovno ubistvo i naložio Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost da pomogne lokalnim vlastima.

35-godišnji Toni Lai iz Monterey Parka je bio zapanjena kada je izašao u jutarnju šetnju i shvatio da su zvuci koje je čuo tokom noći bili pucnji.

"Mislio sam da je možda vatromet, da ima neke veze sa lunarnom Novom godinom", rekao je. "Ovo je obično vrlo bezbjedno mjesto, u samom smo centru grada, ali je bezbjedno."

Policajci na mjestu napada u Monterey Parku u Kaliforniji. (Foto: REUTERS/Mike Blake)
Policajci na mjestu napada u Monterey Parku u Kaliforniji. (Foto: REUTERS/Mike Blake)

57-godišnja Wynn Liaw koja živi oko dva bloka od plesnog studija rekla je da je šokirana da se takav zločin dogodio, posebno tokom proslave Nove godine.

"Kinezi smatraju kinesku Novu godinu veoma, veoma posebnom", kaže ona. "To je vrijeme kada ne radite ništa što bi moglo da vam donese nesreću tokom cijele godine."

Fotografisala je policijsku aktivnosti ispred studija da bi je poslala rođacima i prijateljima u Kini, "da im pokaže koliko je situacija u SAD postala nenormalna sa svim tim masovnim pucnjavama, čak i za Novu godinu."

Zajednička baza podataka agencije AP-a i USA Today o masovnim ubistvima u SAD pokazuje da je 2022. bila jedna od najgorih godina u smislu masovnih ubistava, sa 42 takva napada.

Masovno ubistvo u toj bazi podataka se definiše kao ubistvo najmanje četiri osobe, ne uključujući samog napadača.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG