Linkovi

Osumnjičeni za sudjelovanje za sirijskom ratištu deportovan u BiH


Tužilaštvo i Sud BiH
Tužilaštvo i Sud BiH

Sa sirijskog ratišta deportovan je državljanin BiH koji je osumnjičen za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i druga povezana krivična djela.

Identitet osobe nije objelodanjen, već se u saopštenju Tužilaštva BiH kaže da je riječ o I.Ć. rođenom 1995. godine. Za njim je ranije raspisana međunarodna potjernica.

Dostupne informacije govore da je za april najavljena deportacija Ibre Ćufurovića i Armina Čurta iz Sirije u BiH.

Interpolova potjernica za Ibrom Ćufurovićem
Interpolova potjernica za Ibrom Ćufurovićem

Nakon transportacije u BiH, osumnjičeni je sproveden u pritvor i očekuje ga sudski proces.

Iz Tužilaštva BiH kažu da su na transportaciji osumnjičenog sarađivali sa više policijskih i sigurnosnih agencija, te u saradnji i koordinaciji sa Vladom SAD-a i Ambasadom SAD-a u Sarajevu.

Slobodna Evropa je ranije prenijela da se u Siriji nalaze i drugi uhapšeni državljani BiH koji su se borili na strani Islamske države, kao i žene sa djecom.

Ranije ove sedmice, Sud BiH je na tri godine zatvora osudio Muniba Ahmetspahića iz razloga što se u Siriji borio na strani Islamske države.

Sud BiH ukupno je procesuirao 25 osoba zbog pridruživanja formacijama Islamske države, pokušaju pridruživanja, propagiranja odlazaka na sirijsko ratište i drugih povezanih krivičnih djela, podatak je BIRN-a BiH.

XS
SM
MD
LG